„Măiestria prim-balerinei Bianca Fota, calităţile ei unice şi dăruirea totală reprezintă o sursă de inspiraţie atât pentru colegii de acum, cât şi pentru viitoarele generaţii de balerine.” (Johan Kobborg)

Bianca Fota, prim-balerina a Baletului National RomanFoto: Opera Nationala Bucuresti

Pe scena Operei Naţionale Bucureşti, Bianca Fota a primit titlul de prim-balerină a Baletului Naţional Român, duminică, 25 mai, cu prilejul unei noi reprezentaţii a spectacolului Lacul lebedelor în coregrafia lui Gheorghe Iancu. Distincţia i-a fost înmânată de către Directorul Artistic al Baletului Naţional Român Johan Kobborg.

Despre Lacul lebedelor, Bianca Fota a declarat în urmă cu câteva zile pentru agenţia de presă Agerpres:

„O producţie mare, impunătoare, originală atât prin viziune, cât şi prin punerea în scenă (…), coregraful are o filozofie aparte a personajelor, iar rolul principal din acest spectacol este visul oricărei balerine".

Bianca Fota este o artistă cu un vast repertoriu, din care amintim rolurile principale din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote de Ludwig Minkus, Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, Giselle şi Corsarul de Adolphe Ch. Adam.

În luna iunie, prim-balerina va debuta în rolul principal Maşa din Femei în coregrafia lui Gheorghe Iancu (7 iunie) şi în rolul titular din La Sylphide în coregrafia lui Johan Kobborg (22 iunie).