Regizorul de origine română Cosmin Chivu a fost nominalizat de curând la prestigiosul premiu american “Drama League” pentru piesa The Mutilated, de Tennessee Williams. Pusa în scenă de teatrul The New Ohio din New York, în noiembrie - decembrie 2013, și avându-le în distribuție pe Mink Stole și Penny Arcade, două nume legendare ale teatrului și filmului experimental american, piesa The Mutilated a fost prezentată publicului pentru prima dată după aproape 40 de ani de la prima montare, informeaza ICR New York.

Spectacolul s-a jucat cu casa închisă pentru șase săptămâni și s-a bucurat de un mare succes de presă, incluzând cronici pozitive în New York Times, Time Out, Huffington Post și Theatermania. Decorurile au fost concepute de Anka Lupeș, scenografă de origine română care în prezent trăiește la New York.

Cosmin Chivu a declarat în exclusivitate pentru Institutul Cultural de la New York: "Aceasta nominalizare vine într-un moment foarte interesant și cred că este un indiciu că piesele lui Tennessee Williams scrise in ultima perioada a carierei sunt în cele din urmă recunoscute și luate în serios aici, în America. În opinia mea piesele dramaturgului din anii 60 si 70 au fost scrise cu 30-40 de ani prea devereme pentru un public interesat intr-un teatru realist, rigid. Pe de alta parte cred ca Tennessee Williams a fost fascinat de ce se intampla in Europa la sfarsitul anilor '60, '70 si s-a inspirat din structura dramaturgiei engleze si franceze din acea perioada. După succesul său de pe Broadway, Williams s-a concentrat pe un alt gen dramatic pe care l-a simțit aproape, dar care nu i-a adus succes. In piesele lui vorbeste de fapt despre identitatea lui si de problemele sociale cu care se confrunta. Faptul că publicul nu a fost gata să-l înteleaga atunci si sa accepte acea parte a lui Tennessee Williams ne da acum sansa de a redescoperi și aduce in fata publicului aceste piese care au fațete multiple. El nu vorbeste doar de un singur lucru, personajele lui sunt universale. Recunosc importanta acestor texte și ma identific mult cu problemele lui si cu personajele sale. Fara indoiala, afinitatea aceasta a contribuit major la succesul acestei productii."

Premiile “Drama League” se acordă anual producțiilor Broadway și Off Broadway, pentru patru categorii de spectacole. The Mutilated este nominalizată la categoria Best Revival și este în competiție cu producții ca A Raisin in the Sun (cu Denzel Washington), The Cripple of Inishmaan (cu Daniel Radcliffe), Of Mice and Men (cu James Franco), The Glass Menagerie (cu Cherry Jones), Waiting for Godot (cu Patrick Stewart si Ian McKellen) și Twelfth Night (cu Mark Rylance). Ceremonia de decernare a premiilor “Drama League” va avea loc pe 16 mai la hotelul Marriott din Times Square.

Acțiunea piesei The Mutilated se petrece la sfârșitul anilor 40 în New Orleans, în ajunul Crăciunului și este centrată pe două personaje feminine care împărtășesc secretul unei boli incurabile. Cunoscut pentru piese precum Un tramvai numit dorință sau Pisica de pe acoperișul fierbinte, Tennessee Williams a scris The Mutilated în 1966 într-o perioadă în care era dependent de alcool și droguri, și se confrunta cu un val de ostilitate din partea colegilor, a presei și a publicului.

Regizorul Cosmin Chivu este stabilit la New York din anul 2000 și a montat peste 50 de spectacole în teatre profesioniste și universități din America, Australia, Austria, Anglia, Germania, Grecia, România și Thailanda. În Statele Unite Chivu a regizat la teatre precum Lincoln Center, Cherry Lane, Actors Studio, Ubu Rep, etc. În prezent el este directorul departamentul de actorie și regie la Universitatea Pace Performing Arts, New York. Deține un masterat în regie la Actors Studio Drama School din NYC și este absolvent al Institutului de Teatru “George Enescu” din Iași, promoția 1996.