La 50 de ani de la debutul sau la Teatrul National din Bucuresti in piesa "Eminescu" si cu o cariera in care a consacrat numeroase recitaluri operei marelui poet, actorul Ion Caramitru duce versul eminescian la Madrid, de Ziua Mondiala a Teatrului, 27 martie 2014, cand are loc si cea de-a 8-a editie a "Noptii Teatrelor", proiect dedicat teatrului, dansului si muzicii de Primaria Regiunii Madrid. Turneul este organizat sub auspiciile ICR Madrid.

Dor de EminescuFoto: TNB

Cu aceasta ocazie speciala (peste 200 de activitati culturale in peste 100 de spatii alternative), la Fundatia Lazaro Galdiano sala Auditorio (Calle Serrano, 122 Madrid), de la ora 19.00, va fi oferit comunitatii romanesti din capitala Spaniei recitalul de poezie si muzica, in limba romana, "Dor de Eminescu", sustinut de actorul Ion Caramitru si clarinetistul Aurelian-Octav Popa, recital aflat in repertoriul Teatrului National "I.L.Caragiale".

"Acesta este un spectacol inedit, care include selectiuni din manuscrisele de poezie, proza si filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla in celebra lui lada cu care umbla pe unde se muta si in care isi ducea caietele si notatiile lui, si care acum, in sfarsit, au fost tiparite prin sistem digital, facsimilate de catre Academia Romana. Marturisesc ca am avut o participare fundamentala la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii." - Ion Caramitru.

"Stilul contributiei mele muzicale in acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonica si este ca o fereastra catre poezie. Nu este o ilustratie, ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamana, dar se pot intalni daca ajung la acel nivel superior al bucuriei impartasite." - Aurelian-Octav Popa