Institutul Cultural Român din Londra și Bloomsbury Publishing organizează, în data de 20 martie, lansarea ultimei apariții editoriale a unuia dintre cei mai cunoscuți autori britanici contemporani: romanul The Prince’s Boy, semnat de Paul Bailey. Mare iubitor al României, Paul Bailey a plasat acțiunea cărții în atmosfera decadentă a Parisului interbelic, dar și-a găsit inspirația în destinele unor personaje reale din istoria României.

The Prince's Boy, de Paul BaileyFoto: ICR Londra

Volumul are ca protagoniști doi români, numiți Dinu și Răzvan, în jurul relației complicate a cărora se țese întreaga intrigă. Lansarea va avea loc la sediul din 1 Belgrave Square al ICR Londra, iar interlocutorii autorului vor fi Marius Chivu, scriitor, critic literar și traducător al lui Bailey în limba română, și Alexandra Pringle, redactor-șef al editurii Bloomsbury.

The Prince’s Boy este povestea tânărului moștenitor al unei familii cu stare, Dinu Grigorescu, care, trimis de tatăl său să-și urmeze vocația literară la Paris, este atras în vârtejul unei existențe aventuroase și boeme. La Bains du Ballon d’Alsace, un adevărat loc al desfrâului, îl întâlnește pe Răzvan, fiu adoptiv al unui aristocrat dispărut în împrejurări tragice, pe care îl va iubi și pe urmele căruia va călca până la sfârșitul vieții. Operă a unui estet rafinat, îmbibată de nostalgie și senzualitate, romanul lui Paul Bailey este o pledoarie pentru dragostea capabilă să supraviețuiască despărțirii, scurgerii timpului și, în cele din urmă, morții înseși.

“Plăcerea de a scrie e prezentă în cărțile lui Paul Bailey de la prima la ultima pagină. Ea există, firește, și aici. Tonul prozei sale e ca o băutură rece într-o zi sufocantă de vară. Bailey are spirit, detașare și claritate, care îi permit să exploreze subiecte ce, încăpând pe mâini mai puțin pricepute, ar putea să cadă ușor în sentimentalism și în kitsch. Asta nu se întâmplă însă cu The Prince’s Boy, chiar dacă în centrul cărții se află o poveste de dragoste întinsă pe mai bine de jumătate de secol, supraviețuind mult după moartea unuia dintre cei doi iubiți. Pasiunea, ca și statornicia atașamentului pot fi descrise, ne demonstrează Paul Bailey, cu onestitate, conferindu-i ficțiunii valoare de adevăr.” (Rosemary Goring pentru “The Herald Scotland”, 15 martie 2014)

Paul Bailey este, se știe, unul dintre britanicii îndrăgostiți de România, din care a făcut nu o dată sursă de inspirație pentru cărțile sale. A publicat romanele: At the Jerusalem (1967, apărut în limba română în 1996), pentru care a primit Somerset Maugham Award și Arts Council Writers’ Award; Peter Smart's Confessions (1977) și Gabriel's Lament (1986), ambele intrate pe lista scurtă pentru Booker Prize for Fiction; Old Soldiers (1980, apărută în traducere în 1996), Sugar Cane (1993), continuarea lui Gabriel's Lament, apoi Kitty and Virgil (1998, publicată în românește în 2005) și, mai recent, Uncle Rudolf (2002; Unchiul Rudolf, Humanitas, 2009). A fost, de asemenea, distins cu E.M. Forster Award și George Orwell Memorial Award, pentru eseul “The Limitations of Despair”. Opera sa mai include o serie de piese de teatru pentru radio și televiziune, câteva biografii și două volume memorialistice, An Immaculate Mistake: Scenes from Childhood and Beyond (1990) și A Dog’s Life (2003).

Marius Chivu, poet, prozator, critic și jurnalist, este una dintre cele mai originale voci din literatura română contemporană. Scrie cu aceeași dezinvoltură versuri și cărți de călătorie sau critică literară și este deținătorul mai multor premii importante. A colaborat, de-a lungul anilor, cu publicații culturale de prim-plan, printre care “România literară”, “Observator cultural”, “22”, “Adevărul literar & artistic”, “Lettre Internationale”. Începând din 2005, este redactor-editor la “Dilema veche”. În 2003, a luat premiul Festivalului de Poezie “Prometeus” organizat de Fundația Anonimul, iar în 2012 - pentru Vântureasa de plastic, primul său volum de poezie, apărut la Editura Brumar - Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul pentru debut acordat de influenta revistă “Observatorul cultural”. Jurnalul de călătorie Trei săptămâni în Himalaya, publicat în 2012 la Editura Humanitas, i-a adus succesul de public, apariția acestuia fiind urmată de două expoziții (“Copiii Himalayei” și “Around the World”) primite cu mult interes, care au atras atenția și asupra talentului fotografic al autorului.