Asociatia One World Romania organizeaza in perioada 14 – 19 octombrie 2013 la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti evenimentul intitulat ”Focus: Holocaust / Impotriva uitarii si a negarii”. One World Romania incearca sa aduca in prim plan un subiect neglijat si trucat, a carui simpla mentionare inca irita, tocmai pentru ca este atat de important. Pornind de la filme documentare, vom explora impreuna Holocaustul din Romania si vom discuta despre repercusiunile acestui tragic episod istoric asupra societatii romanesti de azi.

De-a lungul celor 6 zile vor avea loc proiectii de film, dezbateri, ateliere pentru profesori si elevi de liceu, in incercarea de a crea un context pentru rememorare, impotriva uitarii si a negarii. In deschiderea evenimentului, pe 14 octombrie, la ora 19:00 va avea loc vernisajul expozitiei ”Destine intrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iasi”. Expozitia, prezentata in premiera la Bucuresti, aduce la lumina filmul tulburator al evenimentelor din iunie 1941.

In fiecare seara, la Studioul Horia Bernea vor avea loc proiectii de film, urmate de o serie de discutii cu invitatii evenimentului, pe diferite teme – ”Extremism si xenofobie, ieri si azi”, ”Holocaustul romilor din Romania”, ”De la fascism la comunism”. Filmele proiectate in cadrul evenimentului de la Muzeul National al Taranului Roman vor fi: ”Odessa” (regia Florin Iepan), ”Turner Film Diaries” (regia James T. Hong), ”Purity Beats Everything” (regia Jon Bang Carlsen), ”Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII” (regia Michelle Kelso) si ”Charging the Rhino” (regia Simcha Jacobovici).

Pentru a doua oara anul acesta, va avea loc o proiectie maraton a capodoperei lui Claude Lanzmann - ”Shoah”, considerat inca cel mai important film realizat vreodata despre Holocaust. Cele 550 de minute de proiectie, impartite in 4 episoade, sunt programate pentru zilele de joi, vineri si sambata la Studioul Horia Bernea, incepand zilnic cu ora 19:00.

Miercuri, 16 octombrie va avea loc un atelier educational pentru profesori de liceu, sustinut de Florin Iepan, iar sambata, 19 octombrie, reprezentanta Anne Frank House din Amsterdam, Tali Padan va sustine un workshop educational pentru elevi de liceu.

One World Romania va asteapta intre 14 si 19 octombrie, la Muzeul National al Taranului Roman la un eveniment necesar pentru societatea actuala. Nimic nu este mai imprevizibil decat trecutul, spunea Orwell. Cunoscandu-l, vom avea mai putine surprize in viitor.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania

PARTENERI: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Institutul National pentru studierea Holocaustului in Romania ”Elie Wiesel”, Centrul Ceh Bucuresti, Anne Frank House

PARTENERI MEDIA: Revista 22, 24FUN, Radio France Internationale, Hotnews.ro, Liternet.ro