Cea de-a 67-a ediţie a Festivalullui de Teatru de la Avignon (Franta) are loc între 5 şi 26 iulie. Festivalul de la Avignon din Franţa este unul dintre cele mai importante festivaluri din lume, în care se îmbină o multitudine de evenimente din toate domeniile artei vizuale. In acest an, Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria din Oradea va participa, în perioada 19-31 iulie, la Festivalul de Teatru 'OFF' de la Avignon, cu un spectacol al cărui scenariu este scris de un francez.

Considerat de Le Figaro un festival "al extremelor", publicaţia realizeaza o listă cu cele mai memorabile spectacole, de neratat pentru publicul evenimentului.

Potrivit sursei citate, selecţia oficială a festivalului include aproximativ 40 de spectacole, în timp ce evenimentul paralel, Avignon Off este gazdă a 1.200 de manifestări artistice. Totodata, Le Figaro prezintă recomandările sale la spectacolele care ar putea fi definite drept "cele mai" din cadrul programului.

Astfel, spectacolul cel mai lung inclus în programul de la Avignon este "Faust I şi II", de 8 ore şi 30 de minute, o adaptare a celebrei capodopere a lui Goethe semnată de către Nicolas Stemann, o probă de "rezistenţă fizică şi psihică". Pe lângă "Faust", adaptarea scenică a romanului "Particulele elementare" de Michel Houellebecq, care are 3 ore şi 40 de minute pare "o uvertură", scrie le Figaro.

La polul opus, spectacolul cel mai scurt de la Avignon este "Ouvert!", care are 40 de minute şi a fost creat pentru inaugurarea unui nou loc de repetiţii la Avignon.

"Todo el cielo sobre la tierra", piesa semnată de Angélica Liddell are replici în spaniolă, mandarină şi germană. Acţiunea spectacolului combină povestea lui Peter Pan cu cea a lui Anders Breivik, condamnat pentru crimă.

De asemenea, Le Figaro consideră că "Shéda", de Dieudonné Niangouna, jucat la Cariera din Boulbon, aflată la 35 de minute de Avignon, este "cel mai african spectacol" din festival.

Festivalul de Teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante şi cele mai selecte festivaluri din lume programul sau incluzand spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe. Pentru că numărul artiştilor care doreau să se alăture evenimentului de la an la an a crescut a fost creată şi secţiunea "Avignon Off" care se desfăşoară în aceeaşi perioadă.

Ca in fiecare an, "Avignon Off" ofera ocazia de a descoperi spectacolele prezentate de peste 900 de companii venite din Franta si din strainatate.

Actorii orădeni din Trupa Arcadia vor prezenta in secţiunea "Avignon Off" spectacolul 'Domnul Nostoc şi Misterele din Ocean', în regia lui Radu Dinulescu, acesta fiind ultima premieră a stagiunii 2012-2013.