Violoncelistul Marin Cazacu, decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler și fondatorul primei orchestre naționale de tineret, Orchestra Română de Tineret, compozitorul Dan Dediu, rectorul Univeristății de Muzică București, Loredana Baltazar, muzicolog și profesor la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” și Gabriela Iordache, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Principesa Margareta a României vor vorbi despre perspectivele muzicii clasice românești, duminică, 26 mai, de la ora 11.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

Cat de important este sa sprijinim tinerii muzicieni si ce rol joaca scolile in formarea lor? Cum arata viitorul muzicii clasice romanesti?

Pornind de la crezul maestrului George Enescu care a sprijinit în timpul vieții tinerele talente din România și le-a ajutat să se afirme, dezbaterea își propune să contureze câteva direcții ale viitorului muzicii clasice românești – formare și valorificare, creare de proiecte, filozofia tânărului muzician, dar și să arate câteva dintre cele mai puternice proiecte muzicale ale tinerei Românii.

Dezbaterea va fi urmată de microrecitalul flautistului Octavian Moldovean, bursier în programul Tinere talente 2013 al Fundației Principesa Margareta a României. Acesta va interpreta lucrări de Johaness Donjon, Arthur Honegger și Katherine Hoover.

Festivalul Internațional George Enescu este cel mai mare eveniment cultural internațional organizat în România și unul dintre cel mai puternice evenimente de gen din lume. Concurează cu prestigioase producții precum Festivalul de la Salzburg, după cum remarca presa străină încă din anul 2007.

Din iunie puteţi găsi muzica festivalului Enescu din ediţia 2013 şi în librăriile Humanitas. Cele mai cunoscute înregistrări ale soliştilor şi orchestrelor pe care le veţi auzi la Bucureşti în septembrie, produse de Deutsche Grammophon şi Decca Classics, vor fi distribuite în librării prin Universal. Printre ele vor fi şi albumele a două dintre capetele de afiş ale festivalului, dirijorul Daniel Barenboim şi pianistul Radu Lupu.

Radu Lupu este muzicianul care va deschide festivalul. Două dintre concertele din seria Mari orchestre ale lumii îl au ca solist, pe 1 şi 2 septembrie, de fiecare dată alături de Staatskapelle Berlin şi de Daniel Barenboim. Pianistul născut la Galaţi, care a cântat împreună cu unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, va susţine şi un recital pe 4 septembrie.

Cea mai mare parte dintre interpreţii pe care îi veţi regăsi atât în librării, cât şi în festival înregistrează în exclusivitate cu Deutsche Grammofon, compania al cărei prim director a fost chiar inventatorul gramofonului, Emile Berliner. Au ajuns în librăriile Humanitas, printre altele, DVD-uri şi CD-uri cu înregistrări din concerte sau din studio ale lui Daniel Barenboim, dirijorul Staatskapelle Berlin, prezent în Festivalul Enescu pe 1 şi 2 septembrie, ca dirijor şi solist, ale pianistei Yuja Wang care va cânta pe 3 septembrie alături de Pittsburgh Symphony Orchestra şi ale violonistelor Lisa Batiashvili, în festival pe 22 septembrie împreună cu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam şi Hilary Hahn, în program în seria recitaluri şi concerte camerale, împreună cu Camerata Salzburg, pe 25 septembrie.

O combinaţie de muzicalităţi virtuoase pe care o puteţi asculta tot pe 25 septembrie în festival, compusă din The Russian National Orchestra sub bagheta lui Mihail Pletnev, cu Vadim Repin la vioară, se desface în mai multe variante în înregistrările în exclusivitate ale Deutsche Grammophon. The Russian National Orchestra revine pe scena Enescu şi pe 26 septembrie, avându-l de această dată la pupitru pe Horia Andreescu.