Una dintre cele mai mari edituri din Japonia, Toppan Printing, a prezentat miercuri o carte miniscula ilustrata, intitulata "Flori de sezon", ale carei caractere sunt atat de mici incat nu pot fi citite de ochiul liber, relateaza AFP.

Fiecare dintre cele 22 de pagini ale volumului nu depaseste latimea de 0,75 mm, fata de 0,9 mm cat masoara micro-volumul rusesc recunoscut in prezent de recordurile Guinness ca cea mai mica din lume.

"Caracteele minuscule si ilustratiile cu flori sunt perfect imprimate si se pot vedea cu o lupa. Caracterle combina cele doua silabare japoneze (hiragana si katakana), ideograme (kanji) si alfabetul", explica editura Toppan.

Toppan Printing, care a inceput sa fabrice "micro-carti" in 1964, detinuse deja titlul de campion mondial in aceasta specialitate in anul 2000, cu o carte ale carei pagini aveau latimea de 0,95 milimetri.

Noul volum a fost pus in vanzare la Muzeul tipografiilor, administrat de Toppan Printing, si poate fi achizitionat contra sumei de 29.400 yeni (235 euro), alaturi de o lupa si de o versiune marita a cartii.