Libraria Predania gazduiste in perioada 13 - 27 ianuarie 2012 expozitia de cruci "De la mestesug la marturisire". Crucile create de Ioana si Teodor Bindea si-au gasit deja locul in colectii particulare romanesti la Alba Iulia si Bucuresti, la Bisericile Etiopiana si Siro-Antiohiana din Koln, cat si in uzul unor parohii si manastiri din Romania si din Sf. Munte Athos.

Cruce bizantinaFoto: Hotnews

Mestesugul a fost cel care i-a ales pe ei in momentul in care au optat, cu cativa ani in urma, pentru un mod de viata traditional, reasezat pe singura temelie adevarata: raportarea permanenta la Dumnezeu. Din intalnirea cu arta populara romaneasca s-a nascut ulterior pasiunea pentru lemn si pentru motivul crucii, omniprezent in reprezentarile ei.

Teodor Bindea

Teodor Bindea

Foto: Hotnews

Prin crestatura, gravura si sculptura Ioana si Teodor Bindea creaza cruci traditionale romanesti, precum si modele de cruci romane (bizantine), etiopiene, nigeriene, persane sau celtice. Lemnul din care sunt crestate crucile provine din esente autohtone - tei, paltin, nuc, par salbatic, dar si exotice - chiparos, komora, eucalipt, merbau sau wenge, iar finisarea se face fie cu seu si praf de carbune, sau cu diverse amestecuri de uleiuri.

Crucile create de Ioana si Teodor Bindea si-au gasit deja locul in colectii particulare romanesti la Alba Iulia si Bucuresti, la Bisericile Etiopiana si Siro-Antiohiana din Koln, cat si in uzul unor parohii si manastiri din Romania si din Sf. Munte Athos.

Mestesugul de crucer reprezinta un mod de transfigurare, atat pentru noi, cat si pentru lemn, pentru ca, asa cum spunea si Petre Jucu, "toate sunt intr-o vrajmasie: materia n-asculta dalta, dalta n-asculta mana, mana n-asculta mintea, si toate trebuie domolite, domesticite." (Teodor Bindea)

Afis expozitie

Afis expozitie

Foto: Hotnews

"Pentru un om, pentru un crestin, a alege tema crucii este un act de marturisire. A marturisi inseamna insa si a depune marturie; si asta inseamna mai mult decat un act de credinta, capata un sens social. Noi facem aici un gest public, simtim nevoia sa afirmam CRUCEA, intr-un moment cum este cel prezent. Inseamna sa reafirmi omniprezenta crucii, importanta si puterea ei in ziua de astazi, intr-o lume ratacita, secularizata si indracita de multe ori."(Horia Bernea)