Participarea Romaniei la targurile internationale de carte este asigurată de Institutul Cultural Roman si de Ministerul Culturii si Patrimoniului National. In anul 2013, standurile nationale de la targurile internationale de carte de la Paris, Londra, Torino, Göteborg sunt organizate de ICR, iar cel de la Frankfurt am Main este organizat, prin traditie, de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, se arata in comunicatul ICR.

In anul 2013, Institutul Cultural Roman asigură participarea Romaniei ca tară invitată de onoare la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie). Standul Romaniei, de 400 mp, va fi amplasat in centrul salonului, alături de cel organizat de France Télévisions. Lista oficială a invitatilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care Romania este tară invitată de onoare, cuprinde 27 de autori romani. Selectia a fost operată in martie 2012 de Centrul National al Cărtii din Franta, cu consultarea Institutului Cultural Roman. Pe lista invitatilor figurează scriitorii: Gabriela Adamesteanu, Radu Aldulescu, Savatie Bastovoi, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoesu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Tepeneag, Eugen Uricaru si Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana si Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Visniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oisteanu, Andrei Plesu (eseisti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate). Programul autorilor invitati va fi stabilit prin acordul organizatorilor romani si francezi, iar costurile implicate vor fi impărtite egal intre ICR si ReedExpo.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National va participa ca partener, calitate in care a invitat, la Salon du Livre, un număr de nouă autori romani: Horia Bădescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Dănut Ungureanu. Institutul Cultural Roman va avea, la Salon du Livre, următorii invitati: Constantin Abălută, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Călinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Drăgan, Teodor Dună, Ileana Mălăncioiu, D.R. Popescu, Stelian Tănase.

La Salon du Livre vor fi invitati autorii de cărti recunoscuti, rezidenti in Franta. Universitătile din Romania sunt invitate să participe cu productia lor editorială relevantă international, pe cheltuieli proprii.

Editurile din Romania sunt invitate să participe conform cooperărilor cu edituri franceze si in functie de initiative proprii.

Pe parcursul Salon du Livre vor fi organizate manifestări conexe (dezbateri, conferinte, expozitii, concerte, spectacole de teatru si proiectii cinematografice) pentru a oferi o imagine cat mai completă despre Romania. In parteneriat cu Radio Romania, ICR va amplasa la standul Romaniei un studiou de radio. Totodată, in cadrul unui parteneriat ICR-TV5, vor fi organizate două emisiuni de cate o oră despre Romania in lunile februarie si martie. Institutul Cultural Roman va incheia in ziua deschiderii Salonului Cărtii de la Paris un acord global de cooperare cu Institutul Francez. Anul acesta, Salon du Livre de la Paris va fi inaugurat de presedintele François Hollande. Romania investeste in participarea la Salon du Livre aproximativ 700 000 de euro.

Institutul Cultural Roman isi asumă si participarea Romaniei la Targul International de Carte de la Torino. ICR va asigura amenajarea standului Romaniei in parteneriat cu editorii italieni de carte romanească. ICR va organiza standul Romaniei la Targul International de Carte de la Londra, care este de fapt o bursă a editorilor, fără public larg. Participarea Romaniei la Londra se va face in parteneriat cu asociatiile de editori din Romania.

Targul International de Carte de la Göteborg, ce va avea loc in septembrie 2013, este asumat tot de ICR. Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, in următoarele zile vor incepe negocierile cu organizatorii suedezi in vederea inchirierii suprafetei pentru stand. ICR va asigura o finantare de cel mult 30 000 de euro. ICR Stockholm, ca toate institutele culturale din străinatate implicate in organizarea de targuri de carte, are obligatia de a identifica resurse financiare extrabugetare in vederea finantării participării autorilor romani.