Joi, 4 octombrie, de la ora 19.00, la Joia Linguriţelor, pe terasa Librăriei Café Kretzulescu este invitata Silvia Jurcovan cu Cartea de bucate. Bestseller publicat în zeci de ediţii şi vândut în sute de mii de exemplare Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, intr-o noua editie dichisită şi elegant ilustrată, va fi prezentata si comentata cu ajutorul a trei blogăriţe culinare invitate.

Silvia Jurcovan la Joia linguritelorFoto: Librariile Humanitas

Vom afla câtă făină înseamnă făină cât cuprinde sau cum se numără două-trei clocote.

Vom gusta din preparate à la Jurcovan ale celor trei blogăriţe culinare invitate. Brînduşa Şcheaua (Cooking with my soul) are o reţetă preferată. Gabriela Cara (Gabriela’s blog) face de mulţi ani cozonacul din carte. Andreea Crăciun (Andie’s Veggies) încearcă pentru prima dată o reţetă Jurcovan.

Invitat special al editiei: Geanina Corondan

Live act: Luiza Zan (voce), Albert Tajti (pian)

Organizatorii declara prima Joi a linguriţelor cu zacuscă. Este modul oficial a recunoasterii că a venit toamna. Veti fi asteptati cu zacuscă făcută de mame, mătuşi şi o bunică şi pâine formidabilă din Făină Grâu Întreg de la Vel Pitar.

Carte de bucate, de Silvia Jurcovan

Carte de bucate, de Silvia Jurcovan

Foto: Humanitas

Cartea de bucate a Silviei Jurcovan

În 1975, amatorii ori finii cunoscători ai artei culinare au avut motive de bucurie: Silvia Jurcovan, o autoare necunoscută până atunci, dar care avea să se dovedească redutabila competitoare a celebrei Sanda Marin, punea pe piaţa românească o Carte de bucate pentru tinerele gospodine – volumul ce avea să devină „biblia” celor la început de drum în bucătărie şi în gospodărie. Volumul a avut un succes enorm, s-a vândut în timp record în peste 250.000 de exemplare şi i-a schimbat autoarei numele în renume.

Şi, cum în spatele fiecărei asemenea realizări, stă o poveste cu miez – şi în cazul de faţă, cu haz –, trebuie să dezvăluim că nu tinerelor gospodine li s-a adresat Silvia Jurcovan în primă instanţă, ci fiului student, plecat de-acasă, căruia îi ducea dorul şi grija, motiv pentru care în scrisori îi strecura, cu explicaţii pe-nţeles, reţetă după reţetă. După o vreme, reţetele şi sfaturile

s-au adunat şi s-au închegat într-o carte de bucate.

Silvia Jurcovan a revenit în 1983 cu o variantă îmbogăţită şi cuprinzătoare a primei cărţi – intitulată, pe scurt, Carte de bucate –, care, pe lângă faptul că adăposteşte în paginile ei cele mai bune reţete de cozonac posibile, aşa cum ştie orice gospodină care se respectă, este un adevărat tezaur de sfaturi, explicaţii şi lămuriri pentru cei mai puţin înaintaţi în arta şi ştiinţa culinară. Cartea a cunoscut zeci de ediţii, şi-a depăşit propriul record de vânzări şi, de aproape 30 de ani, e nelipsită din bucătăriile noastre, hrănindu-ne deopotrivă simţurile şi nostalgiile.

Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, acum într-o nouă ediţie – nu una oarecare, ci una îndelung dichisită şi elegant ilustrată – imaginează cu drag, cu trudă, migală şi ştiinţă un univers al aromelor şi al gusturilor din copilăria şi tinereţea noastră, pe care le vom iubi întotdeauna.

„Mai practică, mai orientată spre schimbare, mai vigilentă faţă de erorile ce o pândesc pe gospodina începătoare, dar şi pe cea mai experimentată, cartea Silviei Jurcovan pune un ecran fericit peste penuria în expansiune a anilor ultimului deceniu comunist, suplinind precaritatea opţiunilor în alte planuri cu dibăcia de a face din puţin mult, iar din arta bucătăriei un refugiu posibil.” - Smaranda Vultur, antropolog cultural

Silvia Jurcovan s-a născut în satul Cojocna, judeţul Cluj, pe 26 aprilie 1913. A urmat liceul la Cluj şi apoi, vreme de doi ani, cursurile Şcolii superioare de menaj din aceeaşi localitate. Aici a învăţat nu doar arta gătitului, ci şi croitoria şi lucrul de mână, într-un cuvânt, şi-a cultivat întocmai acele deprinderi care făceau din orice tânără o gospodină desăvârşită şi o amfitrioană fără cusur. După absolvire, se stabileşte cu familia proaspăt întemeiată în Sibiu, dar vocaţia de autoare şi-o descoperă mulţi ani mai târziu, abia după ce fiul său termină facultatea şi se stabileşte la Bucureşti, de unde îi trimite scrisori cerându-i reţete simple şi desluşite, pe care să le încerce şi el. Numai că, examinând cu ochi de inginer reţetele primate de-acasă, fiul are câteva critici de adus – Câtă făină înseamnă „făină cât cuprinde“? Cum se numără „două-trei clocote“? –, pe care mama şi le însuşeşte şi le „transcrie“ în limbaj de începători, cântărind şi cronometrând totul cu grijă. Astfel s-a închegat nucleul viitoarei Cărţi de bucate, pe care n-ar fi avut niciodată de gând s-o prezinte unei edituri dacă în 1975 n-ar fi surprins o discuţie aprinsă între doi tineri care îşi reproşau lipsa de pricepere în bucătărie. „Am întocmit această carte de bucate din dorinţa de a veni în ajutorul tinerilor căsătoriţi, care nu au avut timp să-şi însuşească arta de a pregăti bucate gustoase. Sunt convinsă că un interes mai mare din partea tineretului pentru această îndeletnicire considerată minoră i-ar scuti de multe necazuri majore", scrie Silvia Jurcovan în prefaţa primei ediţii a cărţii. Autoarea s-a stins din viaţă la varsta de 87 de ani, în octombrie 2000.