Al doilea episod al rubriciiCine Ideease opreste asupra lui ￯Amadeus￯, film realizat in 1984 de Milos Forman. Pelicula atrage atentia in primul rand prin modul in care este construit profilul protagonistilor.

Tiberiu Soare despre "adevaratul" MozartFoto: Medievalia.ro

Rasul tembel al Mozart, geniul neinteles de contemporani, dublat de sarcasmul vlaguit al lui Salieri, concurentul chinuit de constiinta mediocritatii.

Am testat aceasta constructie cinematografica invitandu-l peTiberiu Soare, dirijor al Operei Nationale Bucuresti. A pus bemoli, a nunatat si a chestionat interpretarea lui Milos Forman asupra lui Mozart cu precizia si atentia celui care stapaneste arta indrumarii unei orchestre. Filmul este construit plecand de la o ipoteza avansata in 1830 de Alexandr Puskin in drama sa "Mozart si Salieri". Studiile de muzicologie si cercatarile istorice, dublate de investigatii anatomo-patologice, infirma majoritatea punctelor de forta avansate de interpretarea lui Puskin, preluata de Forman. Plecand de la aceste delimitari,Tiberiu Soarene aduce inaintea imaginea unui Mozart a carui genialitate se lasa a fi inteleasa din perspectiva celui care sparge tiparele stiind exact ce face si nu din unghiul unui personaj care traieste iresponsabil o viata sociala excentrica.

Vezi discutia cu Tiberiu Soare si comenteaza peMedievalia.ro