Peste 10.000 de persoane au participat, vineri seara, la deschiderea Festivalului International de Teatru de la Sibiu, programul cuprinzand, printre altele, spectacole de strada, precum si un concert sustinut de Stefan Banica Jr. in Piata Mare a orasului, anunta Mediafax. Cea de-a XIX-a editie a Festivalului International de Teatru de la Sibiu a inceput vineri, programul incluzand zece spectacole de strada si concerte in aer liber, conferinte si expozitii, dar si spectacole de dans si teatru in sase spatii de joc inchise.

"A fost cea mai frumoasa seara din 19 editii de festival in primul rand pentru ca Dumnezeu a tinut cu noi, nu s-a intamplat niciodata ca in toata tara sa fie asemenea ploaie, iar aici sa fie atat de frumos. In acelasi timp, semnul bucuriei pe care l-au adus prietenii in acest festival, pentru ca aceste artificii minunate care au fost daruite de prieteni pentru ca nu au fost bani, anul acesta, pentru ele, de asemenea, cat de multa lume a venit in Piata la spectacolele de strada pe care le-am adus cu eforturi uriase, ei bine acest festival va trai in pofida tuturor greutatilor si vom sti sa aducem de fiecare data mare calitate si valoare. Sunt enorm de multi oameni foarte importanti care au venit. S-au nascut si se vor naste nenumarate alte proiecte care vor da forta, valoarea si capacitatea de a rezista acestui festival. In acelasi timp, Sibiul dovedeste acea stare de normalitate, in zona gratiei a marii civilizatii pe care a stiut sa o impuna de-a lungul timpului prin calitatea evenimentelor dezvoltate - ce public civilizat, cata frumusete si intelegere, este una din cele mai frumoase seri pe care le-am avut in viata si sper ca cerul senin sa fie alaturi de noi de-a lungul celor zece zile", a declarat directorul festivalului, Constantin Chiriac, la finalul primei zile, incheiata cu un spectacol de artificii oferit gratuit de firma care s-a ocupat de acestea si la celalalte editii.

Prima parte a zilei a fost dedicata conferintei "Credinta sub semnul intrebarii: pluralitate, diversitate si nevoia de festivale internationale de teatru" sustinuta de John Freeman, ce a lansat, de asemenea, cartea "Cele mai importante spectacole din lume: Teatrul lumii de la Peter Brook la Jocurile Olimpice din Sydney", printre care se numara si productia "Faust", in regia lui Silviu Purcarete.

Programul a continuat cu spectacolul in tramvaiul de la Sibiu la Rasinari, "Ispita Cioran" in regia lui Gavriil Pinte.

Iubitorii dansului au putut urmari, la Sala Thalia din Sibiu, un spectacol de flamenco, "Latidos", sustinut de compania spaniola a lui Jose Soriano. Spectacolul, aflat la granita dintre traditional si modern, are un concept inovator in care muzica tiganeasca fuzioneaza cu jazz-ul latino.

Silviu Purcarete a adus la Casa de Cultura a Sindicatelor spectacolul "O furtuna" al Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, iar in sala de sport renovata a unui colegiu s-a jucat spectacolul "Woyzek" al celor de la "Sadari Movement Laboratory", distins cu premiile "Herald Angel Award" si "Total Theatre Award" in cadrul Festivalului Fringe de la Edinburgh.

Aproximativ 10.000 de persoane au urmarit, vineri seara, concertul sustinut de Stefan Banica Jr., in Piata Mare din Sibiu, urmat de cel mai asteptat spectacol de strada al zilei - Sindromul Stockholm 1.2 - sustinut de compania suedeza Burnt Out Punks, o combinatie punk - rock de circ si teatru, dar mai ales foc.

Potrivit lui Constantin Chiriac, festivalul demonstreaza ca nu este un eveniment "facut pe genunchi", ci unul gandit cu multi ani in avans, care aduce bani in comunitate: "E un brand important al Romaniei. Daca luam numai sumele pe care statele care si-au trimis reprezentanti aici le-au investit ar trebui sa dea de gandit. Pentru cinci spectacole, Polonia plateste 380.000 de euro, mai mult decat am avut contributia anul trecut, de un million si jumatate de lei de la minister, statul german 480.000 pentru spectacolele care vin de acolo, Japonia pune mai mult de un million pentru ceea ce inseamna prezenta japoneza. Sunt sume uriase care denota importanta acestui festival si felul in care o lume stie sa investeasca in el. (¬) Nu e un festival heirupist, facut pe genunchi. Avem deja pregatit pentru anul viitor 80 la suta din spectacole, pentru 2014 avem 40 la suta. Avem contracte semnate si in 2017, nimic nu se face de pe o zi pe alta. Faptul ca numai 21 la suta din bugetul acestui festival sunt bani publici cred ca arata forta, importanta, seriozitatea si mai ales nevoia de astfel de evenimente sanatoase care sa aduca bani in comunitate, nu sa cheltuiasca. Festivalul da sansa celor care presteaza servicii sa aiba arhiplin peste tot, de la hoteluri la restaurant, la taxiuri".

Avand in vedere ca festivalul are loc in plina campanie electorala, organizatorii au transmis, vineri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca se delimiteaza de orice actiune electorala: "Festivalul International de Teatru de la Sibiu este un eveniment independent dedicat prin excelenta artelor spectacolului. Programul oficial al celei de-a XIX-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu poate fi consultat online pe www.sibfest.ro. Organizatorii evenimentului se delimiteaza, astfel, de orice alte actiuni ce nu fac parte din programul oficial al Festivalului si nu isi asuma responsabilitatea pentru eventualele mesaje electorale sau de alta natura difuzate in spatiile de joc folosite in acest an. Organizatorii fac apel la adresa participantilor sa respecte caracterul cultural al evenimentelor derulate in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu si sa nu desfasoare actiuni care nu vin in spiritul acestui proiect".