Editura Polirom lanseaza o noua serie de autor, dedicata distinsului istoric al religiilor si antropolog Andrei Oisteanu, serie ce reuneste volume deja consacrate in spatiul cultural romanesc si international, dar si lucrari inedite. Seria de autor debuteaza cu bine-cunoscuta lucrare de imagologie Imaginea evreului in cultura romana, ajunsa la a treia editie revazuta, adaugita si ilustrata.

Seria de autor „Andrei Oisteanu”Foto: Polirom

Distins cu Premiul Academiei Romane, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Premiul revistei Sfera politicii si al Fundatiei Societatea Civila, Premiul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Premiul Fundatiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel), volumul a aparut deja in traducere in limba engleza (University of Nebraska Press, 2009), germana (Frank & Timme Verlag, 2010) si maghiara (Kriterion, 2005).

Tot in debutul seriei de autor Editura Polirom pune la dispozitia cititorilor doua studii de istorie a religiilor si antropologie culturala, aparute initial in volum in 1980: Gradina de dincolo. Zoosophia. Comentarii mitologice.

Imaginea evreului in cultura romana prezinta originea, evolutia in timp si spatiu, supravietuirea sau disparitia cliseelor care compun portretul fizic, profesional, spiritual, magico-mitic si religios al „evreului imaginar” in spatiul cultural romanesc. Este de asemenea analizat modul in care antisemitismul popular l-a influentat pe cel intelectual si politic, de la jumatatea secolului al XIX-lea pina astazi. Abordind tema din perspectiva si cu instrumentele antropologiei culturale, autorul reface portretul-robot al „evreului imaginar” si evalueaza diferentele dintre acesta si evreul real.

„O carte in chip urgent necesara. Nimeni nu era mai potrivit sa o scrie decit Andrei Oisteanu, cu rabdarea, precizia, echilibrul si umorul cu care ne-a obisnuit de multa vreme. Cititorul va petrece citeva ceasuri de lectura pasionanta si, daca e om intreg, va cadea pe ginduri…” (Andrei Plesu)

Al doilea volum al seriei de autor, aparut si in editie digitala, reuneste doua studii de istorie a religiilor. Eseul Gradina de dincolo propune o interesanta interpretare a basmului Harap Alb ca alegorie a initierii. Eroul parcurge un drum spiritual, de perfectionare si purificare, in care trece prin mai multe trepte de initiere – incercarile la care e supus –, iar la final atinge starea de initiat, reprezentata de incoronarea sa si casatoria cu fata lui Ros Imparat.

Inzestrat cu puteri magice in mituri, religii sau superstitii, animalul apare intr-o varietate de ipostaze: parinte mitic, zeu sau mesager al zeilor, spirit al vegetatiei etc. Deopotriva eseu si dictionar, Zoosophia analizeaza tendinta omului de a asocia unor animale concepte morale, filosofice si religioase, fie prin imaginarea unor fiinte fantastice, fie prin exacerbarea calitatilor unor animale reale, ridicate la rang de simbol.

„Cele doua eseuri ale lui Andrei Oisteanu, absorbind o bibliografie intinsa si pline de observatii de profunzime si finete spirituala, se cuvin abordate atit ca demers teoretic, cit si ca realizare analitica. (…) Toate elementele, aparent nemotivate, ale basmului-calatorie se stramuta intr-un cod mitic, devenind teme initiatice, mijloace magice, formule incantatorii, scenarii rituale...” (Dan C. Mihailescu)

Celor doua volume li se vor alatura romanul Cutia cu batrini, dar si noi editii ale volumelor Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004, tradus in engleza si italiana), Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007), Narcotice in cultura romana. Istorie religie si literatura (2010; 2011, in curs de aparitie in limba germana) si Mythos & Logos. Studii si eseuri de antropologie culturala (1997; 1998).

Potrivit editurii Polirom, in cadrul seriei de autor va aparea si un titlu inedit, Sexualitate si societate, volum ce abordeaza, asa cum ne-a obisnuit autorul, subiecte-tabu ale culturii romane.

Andrei Oisteanu este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucuresti), presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. A fost distins cu Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2005) si Ordinul National Steaua Romaniei (2006).

La Editura Polirom au mai aparut: Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004); Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007) si Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura (2010, 2011).

Seria de autor „Andrei Oisteanu” va fi lansata in cadrul Salonului International de Carte Bookfest de la Bucuresti, simbata, 2 iunie 2012.