Joi, 15 martie, se deschide in Bucuresti Zorzini Gallery, un nou spatiu dedicat artei recente si contemporane. Zorzini Gallery isi propune promovarea artistilor din Romania in circuitul artei internationale, dar este preocupata si de prezentarea unor artisti internationali in contextul artei romanesti. Din portofoliul acesteia fac parte momentan, fie in regim de exclusivitate fie de co-reprezentare, artistii: Nicolae Comanescu, Andrei Gamart, Oana Lohan si Floriama Candea.

Lucrarea "Interior din exterior"Foto: Nicolae Comanescu

In proiectul DNA: Dust Narrative Analysis, Nicolae Comanescu prezinta cele mai recente lucrari din perioada Praf si Pulberi, serie caracterizata prin materialele de lucru neconventionale utilizate in pictura, care au inclus o varietate de prafuri si pulberi obtinute manual de catre artist din cenusa de tigari sau lemne, mustar, caramida si lut, pamant, noroi sau pulberi vegetale de diferite proveniente, etc.

Din perspectiva formala, pe langa trasaturile caracteristice perioadei Praf si Pulberi, lucrarile prezentate in deschiderea galeriei Zorzini contin si trasaturi stilistice si cromatice specifice perioadei Rostopasca, grupare artistica activa intre anii 1997 si 2001, din care Nicolae Comanescu a facut parte ca membru fondator. Proiectul DNA : Dust Narrative Analysis se situeaza astfel la limita dintre realismul prafului si al pulberilor si expresionismul rostopasc.

Cele 11 lucrari concepute pentru deschiderea galeriei Zorzini vor fi integrate unei scenografii murale care va acoperi toate suprafetele de expunere, ca o dubla transgresie a unei realitati specifice si a unui timp concret si, care dau intregului proiect o dimensiune teatrala, de baroc contemporan. Prima transgresie rezida in incalcarea cadrului panzei pictate si continuarea reprezentarii pe zidurile galeriei, in timp ce a doua consta in trecerea de la o imagine de sine statatoare la un timp pasager al reprezentarii, respectiv de la imaginile de lunga durata ale panzelor la pictura peretilor care va disparea odata cu incheierea expozitiei.

Tema aleasa de Nicolae Comanescu pentru acest solo show este peisajul post industrial pe care comunismul l-a lasat in urma pe intreg teritoriul Romaniei, ca o mostenire lugubra a impulsului schizofrenic de a construi, a maniei compulsive de urbanizare. Arhitecturile mutante grefate pe terenuri naturale, structurile megalomanice din interiorul oraselor precum Bucurestiul, ruinele bizare si deteriorate ale elanului constructivist abandonat dupa ’89, se regasesc toate in DNA: Dust Narrative Analysis si toate produc o naratiune halucinanta a panoramei arhitectonice din istoria recenta a Romaniei.

Zorzini Gallery este situata pe Str. Thomas Masaryk la nr. 31 si este condusa in parteneriat de Adina Zorzini (director artistic si programe culturale), Roxana Gamart (director PR si comunicare) si Andreea Mogosanu (director administrativ si marketing).