Spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, un poem coregrafic dedicat copiilor, inspirat de piesa omonimă a lui William Shakespeare, a deschis stagiunea 2011-2012 a Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti, duminică, 23 octombrie. Celebra poveste de dragoste a fost adaptată pentru cei mici de către Maria Popa (coregraf) şi Andreea Koch (scenograf). Tinerii balerini prezenţi în spectacol au dat viaţă personajelor alături de Iulian Gliţă, actor care a interpretat rolul Puck. Pe lângă acest spectacol, copiii au posibilitatea de a urmări la Studio, stagiunea aceasta, şi alte producţii realizate special pentru ei, precum „Crăiasa Zăpezii” şi „Harap Alb”.

Sala Studio, spaţiu deja consacrat spectacolelor SEOB, va găzdui şi în perioada următoare producţii noi şi evenimente speciale, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro. În prima parte a stagiunii 2011 – 2012, Studioul Experimental de Operă şi Balet a pregătit mai multe evenimente de excepţie pentru publicul său. Astfel, joi, 27 octombrie, de la ora 19.30, în Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti va avea loc recitalul aniversar al basului George Crăsnaru, personalitate de primă mărime a teatrului liric. Revenit în ţară după aproape trei decenii de activitate artistică internaţională, George Crăsnaru va oferi publicului un recital special, acompaniat de pianista Vasilica Stoiciu Frunză, recital comentat de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.30, SEOB oferă o nouă premieră, spectacolul „Nijinski – cealaltă faţă a geniului”, dedicat marelui balerin şi coregraf Vaslav Nijinski. Spectacolul, creat de coregrafa Mălina Andrei, în scenografia semnată de Viorica Petrovici, îi va avea în distribuţie pe Filip Ristovski, alături de prim-balerina Monica Petrică. Producţia „Nijinski – cealaltă faţă a geniului” se doreşte a fi, pe lângă un omagiu dedicat marelui creator, o nouă oportunitate de a analiza personalitatea artistului, pe scenă şi dincolo de scenă.

Luna cadourilor este de asemenea generoasă cu spectatorii SEOB. Desigur, cei mici au întâietate, pe 4 decembrie, de la ora 11.00 urmând să se prezinte premiera spectacolului „Colţul copiilor”, pe muzica lui Modest Petrovici Musorgski, în regia Andei Tabacaru Hogea.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pe 14 decembrie, de la 19.30, revine la studio deja tradiţionalul concert de muzică sacră şi colinde „Iisus se naşte”, iar pe 21 decembrie, de la aceeaşi oră, un recital de Crăciun cu participarea îndrăgitei soprane Felicia Filip.

La noutăţile stagiunii se adaugă iniţierea unui parteneriat între Studioul Experimental de Operă şi Balet şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, parteneriat care îşi propune promovarea tinerilor muzicieni, studenţi ai prestigioasei instituţii de învăţământ. Din acest proiect vor face parte evenimente ca Serile camerale ale Studioului (24 noiembrie, ora 19.30) şi „Iisus se naşte” (14 decembrie, ora 19.30).

Joi, 8 decembrie, continuă seria de recitaluri cu un concert dedicat compozitorului Richard Wagner, în compania sopranei Adriana Dumitriu.

La sfârşit de an, nu trebuie uitat spectacolul elevilor Studio M, şcoală de dans clasic pentru copii şi adolescenţi din cadrul SEOB, în care evoluează cei mai talentaţi mici balerini („Magazinul de păpuşi”, sâmbătă, 24 decembrie, ora 11.00).

Pe lângă evenimentele menţionate, spectatorii vor putea urmări producţii de succes din stagiunile trecute ca „Tango Emocion”, cu mezzo-soprana Oana Andra şi baritonul Andras Chiriliuc, operele „La Canterina” de Joseph Haydn, „Rita” de Gaetano Donizetti şi „Le Cantatrici villane” de Valentino Fioravanti. Aceste din urmă trei spectacole, lucrări mai puţin cunoscute din palmaresul teatrului liric, fac parte din proiectul Opera Rara, care îşi propune să aducă la cunoştinţa publicului bijuterii muzicale de valoare incontestabilă, mai puţin interpretate la noi în ţară şi în lume.

În a doua parte a stagiunii 2011 – 2012, publicul Studioului Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” va avea parte de producţii noi, incitante, care să satisfacă atât gusturile cunoscătorilor de operă şi balet, spectatori fideli ai SEOB, cât şi pe cele ale tinerilor care vor să descopere minunata lume a muzicii şi a dansului.