Biblioteca Centrala Universitara - corp Boema este gazda evenimentului de lansare a volumului Carnete / Joaca-te cu aceasta tarana / Cu toate focurile stinse de Henry de Montherlant. La lansarea de vineri, 23 septembrie, ora 19.00 va lua cuvantul Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman. Opera a patrimoniului cultural francez, ciclul de aforisme si insemnari memorialistice din intervalul 1930-1972 ale lui Henry de Montherlant a aparut pentru prima data tradus integral in limba romana anul acesta, la Editura ICR.

Confesiunile scriitorului, redactate de-a lungul a trei decenii, ofera, deopotriva, o lectura fascinanta si un admirabil model de existenta. Diversitatea si gravitatea discursului ating cele mai inalte trepte ale tragicului, dar si cele mai intunecate tonuri ale ironiei si sarcasmului. Traducerea este semnata de Ion Cretu (Carnete – 1930 - 1944), Ileana Cantuniari (Joaca-te cu aceasta tarana) si Irina Mavrodin (Cu toate focurile stinse - 1965, 1966, 1967 Carnete fara data, Carnete 1972).

Lansarea volumului face parte din seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman la Strada de C’Arte, proiect al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“ si 360 Revolution, desfasurat in perioada 17-24 septembrie 2011. Mini-orasul cultural se intinde in perimetrul dintre bulevardul C.A. Rosetti si strazile limitrofe, Boteanu si Golescu, si include standuri de carte, expozitii de arhitectura, lounge-uri de exterior, ateliere de creatie pentru copii si mobilier urban de exceptie.