În continuare, Ikea, Morrisons, Ocado... Unele companii din Regatul Unit au luat hotărârea de a-și compensa mai puțin angajații nevaccinați forțați să se izoleze din cauza covid-19, pentru a-i încuraja să se vaccineze și să-și reducă costurile legate de pandemie, potrivit AFP.

Magazin IKEAFoto: AGERPRES

Gigantul suedez de mobilă Ikea subliniază astfel într-un comunicat de presă că pentru absențe legate de virus, „angajații vaccinați sau nevaccinați din motive specifice precum sarcina sau alte motive medicale primesc salariul integral”.

Pe de altă parte, în afară de aceste cazuri speciale, cei nevaccinați beneficiază de acoperire totală doar dacă sunt testați pozitivi. Dacă trebuie să se izoleze pentru că sunt cazuri de contact, primesc doar minimul legal (Statutory Sick Pay, sau SSP), care este mult mai mic.

„Știm că acesta este un subiect foarte sensibil” și „că există multe circumstanțe diferite”, care vor fi examinate de la caz la caz, temperează grupul în comunicatul său de presă.

Contactați de AFP, lanțul de îmbrăcăminte Next, comercianții cu amănuntul de produse alimentare online Ocado și supermarketurile Morrisons au declarat pentru AFP că vor acorda „plata de boală” actuală a companiei pentru toți angajații care sunt testați pozitiv pentru Covid-19, dar minimul legal (SSP) pentru non- vaccinati - cu exceptia unor circumstante speciale - obligati sa se izoleze pentru ca sunt cazuri de contact.

SSP se ridică la 96,35 lire (115 euro) pe săptămână, în timp ce angajații Morrisons primesc, de exemplu, 10 lire pe oră de muncă.