O nouă subvariantă a coronavirusului se răspândește în prezent în Regatul Unit, care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri noi de Covid. Subvarianta Delta AY4.2 a coronavirusului care este extrem de contagioasă a apărut inițial în India și a fost identificată în patru țări până acum. Oamenii de știință testează rezistența sa la vaccinuri, deși încă nu este clasificată ca „variantă de îngrijorare” în Marea Britanie, scrie franceinfo. Iată ce știm și ce nu știm încă despre această nouă tulpină.

Mutatii coronavirusFoto: Freepik

Ce știm despre subvarianta AY4.2 a Delta

Subvarianta AY4.2 a Delta a fost identificată în patru țări. Noura variantă este prezentă în prinicipal în Regatul Unit. Șapte cazuri au fost identificate și în Statele Unite, potrivit The San Francisco Chronicle, care face referire la Outbreak.info, site-ul care urmărește variantele și subvariantele Sars-CoV-2.

Potrivit AFP, alte câteva cazuri au fost secvențiate în Danemarca, care au dispărut de atunci.

Ministerul Sănătății din Israel a anunțat pe 20 octombrie un prim caz la un copil de 11 ani care a sosit din Europa pe Aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv. De atunci au mai fost identificate 5 cazuri.

Pentru moment, AY4.2 nu a fost raportat oficial în Franța.

În acest moment, subvarianta reprezintă 8% din cazurile noi din Marea Britanie.

AY4.2 este „pe o traiectorie în creștere” în Regatul Unit, recunoaște Agenția britanică pentru siguranță sanitară.

În săptămâna cu 27 septembrie, a reprezentat 6% din cazurile noi, potrivit unui raport al agenției.

Potrivit dr. Scott Gottlieb, fost comisar al Food and Drug Administration (agenția americană de sănătate), aceasta reprezintă acum 8% din cazuri.

Ea este una dintre cele 56 subvariante ale Delta. AY4.2 este o ramificație a AY.4, care este ea însăși o ramură a variantei Delta „mamă”.

Când virusul se multiplică se produc mici erori care aduc după sine ușoare variații, ceea ce duce la subvariante.

Potrivit Outbreak.info, varianta Delta are acum 56 de subvariante. După cum precizează agenția britanică de sănătate în raportul său, AY4.2 conține două mutații majore, A222V și Y145H, în proteina spike, care permite virusului să intre în celule.

Ea a început să facă obiectul cercetărilor. Deși nu este încă clasificată ca o „variantă de îngrijorare” în Marea Britanie, se lucrează pentru testarea rezistenței sale la vaccinuri.

În Israel, premierul a cerut amplificarea anchetei epidemiologice asupra acestei noi variante și contactarea țărilor în care este prezentă pentru a face schimb de informații și a lua în considerare modificarea instrucțiunilor privind intrarea turiștilor pe teritoriu.

Scott Gottlieb solicită „cercetări urgente” asupra acestei subvariante a Delta.

Ce nu știm încă despre subvarianta AY4.2 a Delta

Nu știm deocamdată dacă este mai contagioasă și mai periculoasă decât celelalte variante.

Apariția acestei noi variante în ciuda contagiozității foarte mari a Delta, care are tendința să elimine noile tulpini, ridică temerile unei transmisibilități și mai puternice. Dar „nimic nu sugerează că se răspândește mai ușor”, a încercat să liniștească un purtător de cuvânt al Downing Street.

Pentru François Balloux, directorul Institutului de Genetică de la UCL (Londra), AY4.2 „nu se află la originea creșterii recente a numărului de cazuri în Regatul Unit”, care a ajuns joi, 21 octombrie, la peste 50.000 de noi contaminări pe zi.

Potrivit acestuia, cu frecvență redusă până acum, și „o transmisibilitate cu 10% mai mare ar fi putut provoca doar un număr mic de cazuri suplimentare”. Pentru cercetător, situația nu este pentru moment „comparabilă cu apariția tulpinilor Alpha și Delta care erau mult mai transmisibile (cu 50% sau mai mult) decât toate tulpinile aflate în circulație în acel moment”. De asemenea, este prea devreme pentru a ști dacă este mai periculoasă.

Nu știm dacă învinge imunitatea oferită de vaccinuri. Cu toate acestea, evoluția AY4.2 în Marea Britanie evidențiază un fenomen despre care oamenii de știință au avertizat pe tot parcursul pandemiei: transmiterea galopantă a virusului poate crea noi variante mai rezistente.

Așa cum a subliniat un om de știință american, David States, pe Twitter, creșterea rapidă a prevalenței acestei subvariante Delta sugerează că ar putea rezista la o anumită imunitate, o mare parte a populației britanice fiind acum complet vaccinată (aproape 80% ) sau a avut deja Covid-19.

"Nu știm dacă Delta AY4.2 scapă de imunitatea indusă de vaccin sau, dacă da, ce vaccinuri sunt cele mai eficiente împotriva acesteia. De asemenea, nu știm dacă este mai probabil să provoace infecții grave. După cum am spus, nu cunoaștem multe ”, recunoaște medicul, sugerând că trebuie să monitorizăm cu atenție această nouă mutație.

Citește și:

Noua urmașă a Delta provoacă îngrijorare în Marea Britanie. AY.4.2 ar putea fi cea mai contagioasă tulpină de până acum