Persoanele vaccinate complet au un risc cu 50-60% mai mic de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, inclusiv cu forme asimptomatice, arată un amplu studiu englez privind prevalența Covid-19, potrivit Reuters.

Testare coronavirus in LondraFoto: Niklas HALLE'N/ AFP/ Profimedia

Cercetătorii de la Imperial College London spun că cei care au primit două doze de vaccin sunt de două ori mai puțin predispuși la infectarea cu Sars-Cov-2, la acest rezultat ajungându-se după ajustarea datelor cu alți factori, precum vârsta sau dacă au avut simptome de Covid-19.

Dacă sunt luați în considerare doar cei care au avut simptome de Covid-19, eficiența vaccinurilor urcă la 59%, potrivit studiului realizat într-o perioadă în care varianta Delta a înlocuit complet fosta variantă dominantă, Alfa.

Estimările prezentate - care nu prezintă eficiența pe fiecare vaccin - sunt mai mici decât cele prezentate de Public Health England (PHE) pentru produsele Pfizer și AstraZeneca.

Cercetătorii au spus că acest lucru nu este surpinzător sau îngrijorător, ținând cont că estimările PHE se bazează pe cei care au avut simptome și au fost testați, în timp ce studiul Imperial College a fost făcut astfel încât să acopere mai mulți oameni.

De trei ori mai multe cazuri în rândul celor nevaccinați

”Vedem eficiența împotriva infectării în rândul unui eșantion aleatoriu din populația generală ce include și persoanele asimptomatice”, a declarat epidemiologul Paul Elliot, ce a condus studiul, adăugând că până și unii dintre cei cu simptome din cadrul studiului s-ar putea să nu fi fost testați dacă nu era acest studiu.

”Subliniez din nou, e o categorie diferită de persoane”, a adăugat acesta.

Cercetătorii spun că, în total, prevalența la persoane nevaccinate a fost de 1,21%, de trei ori mai mare decât prevalența de 0,40% din rândul celor vaccinați, iar încărcătura virală a celor cu Covid-19 este mai mică la oamenii vaccinați.

Rezultatele au fost obținute în cadrul studiului de prevelență REACT-1 al Imperial College, desfășurat între 24 iunie și 12 iulie pe aproape 100.000 de persoane.

Profesorul Steven Riley a subliniat că cei cu vârste între 5 și 24 de ani au reprezentat 50% dintre toate infecțiile, deși reprezintă doar 25% din populație.