Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat duminică site-ul de unde va putea fi descărcat certificatul digital Covid, dar și alte modalități prin care românii vor putea avea acces la acest document. „Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România”, a spus Baciu la Digi24.

Scanarea unui certificat digital covidFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și va fi disponibilă la adresa: certificat-covid.gov.ro.

”Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem”, a declarat Baciu.

Totodată, spune secretarul de stat, pentru persoanele care nu au acces la internet, cum s-a procedat și la programarea la vaccinare, va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent.

”Ele vor putea ridica documentul și în format letric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. „Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu.

Certificatul digital al UE privind COVID este menit să faciliteze călătoriile în UE și va fi emis gratuit.

Aceste certificate atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecţie.

Citește și: