​Grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca a anunţat marţi încheierea unui acord cu SUA pentru furnizarea către această ţară în acest an a până la 700.000 de doze dintr-un tratament cu anticorpi împotriva COVID-19, în curs de dezvoltare, informează AFP și Agerpres.

AstraZenecaFoto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

AstraZeneca a dezvăluit într-un comunicat anunţul cu privire la acest medicament, în condiţiile în care vaccinul său împotriva COVID-19 a fost suspendat în mai multe ţări din cauza unor suspiciuni privind efecte adverse.

Acordul cu Departamentul Sănătăţii şi cel al Apărării ale SUA prevede furnizarea a 500.000 de doze suplimentare din acest medicament cu anticorpi (al cărui nume de cod este AZD7442), care este în fază finală de dezvoltare şi ar urma să prevină şi să trateze boala.

AstraZeneca a încheiat deja un prim acord în octombrie anul trecut pentru 100.000 de doze, la care se adaugă 100.000 promise numai Departamentului Apărării, ceea ce majorează numărul total de doze promise SUA la 700.000.

În total, valoarea acordurilor încheiate cu SUA pentru dezvoltarea tratamentului şi pentru doze în 2021 se ridică la 726 de milioane de dolari.

Guvernul american a finanţat dezvoltarea acestui medicament care este o combinaţie a doi anticorpi şi a cărei ultimă fază de testare este în curs, asupra a 9.000 de persoane în lume.