Swissmedic, organismul de reglementare a medicamentelor din Elveția, a spus miercuri că nu a văzut nicio legătură între decesul unei persoane de 91 de ani din cantonul Lucerna și administrarea vaccinului Covid-19, adăugând că persoana decedată avea mai multe boli înainte de vaccinare, relatează Reuters.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

”Clarificările aduse de autoritățile sanitare cantonale și Swissmedic au determinat că, ca rezultat al unui istoric de boli și al cursului bolii, o legătură între deces și vaccinul anti-Covid este foarte puțin probabilă”, a spus organismul de reglementare într-un comunicat.

Swissmedic a spus că bolile anterioare vor fi trecute pe certificatul de deces drept ”cauză naturală a decesului”.

Primele vaccinări din Elveţia au avut loc în Lucerna, săptămâna trecută, iar vaccinul dezvoltat de Pfizer cu partenerul german BioNTech este administrat cu prioritate persoanelor vârstnice.

Elveţia, care a aprobat pentru moment doar utilizarea vaccinului Pfizer/ BioNTech, a primit 107.000 de doze şi anul viitor va primi câte 250.000 pe lună.

Pfizer şi Swissmedic nu au precizat timpul trecut între vaccinarea persoanei și deces. Sexul persoanei nu a fost dezvăluit.

Milioane de doze de vaccin au fost administrate. Mai multe persoane au avut reacții alergice după vaccin, dar acele incidente au fost rezolvate rapid.