La sfârșitul lunii noiembrie, doctorul Maurizio Cappiello a vizitat peste 130 de pacienți de la unitatea de primiri urgențe de la spitalul Cardarelli, în orașul din sudul Italiei, Napoli. Peste două treimi dintre pacienți aveau Covid-19, relatează Reuters.

Testare coronavirus ItaliaFoto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Virusul care a fost prezent preponderent în regiunea industrială din nordul Italiei în cadrul primului val al pandemiei din primăvară, acum face ravagii și în sudul sărac, copleșind fragilul sistem public de sănătate.

”În ciuda eforturilor noastre a fost imposibil să îi ajutăm pe cât am fi dorit și să le transmitem un sentiment de umanitate, am încercat să fim rapizi și să ne concentrăm pe cei în stare critică”, a spus Cappiello pentru Reuters.

Campania, regiunea extrem de populată din jurul orașului Napoli, a numărat doar 430 de decese până pe 15 iunie. Totalul a crescut acum la peste 2.300 în timp ce bilanțul în toată Italia a depășit bilanțul Marii Britanii, devenind cel mai mare din Europa.

Prima țară vestică lovită de virus în martie, Italia a primit aplauze pentru că a părut că a reușit să controleze epidemia până în vară. Acum, sunt din nou ridicate semne de întrebare cu privire la motivele pentru care aparent în Italia mor mai multe persoane de Covid decât orice alt stat înstărit.

Printre explicațiile date sunt: populația îmbătrânită, o structură socială în care tinerii locuiesc adesea împreună cu bătrânii, expunându-i virusului, un sistem de sănătate subfinanțat și o lipsă de pregătire și organizare.

”În timpul verii, când numărul cazurilor zilnice era scăzut, am eșuat în a recruta mai mult personal și a face un plan de reorganizare”, a spus doctorul Cappiello, din Napoli.

Decese per capita

Potrivit datelor Worldometers, Italia a înregistrat 64.520 de decese din cauza Covid din februarie, față de 64.170 în Marea Britanie, 57.911 în Franța și 47.624 în Spania - trei alte state europene grav afectate de către boală.

Per capita, Italia ocupă locul 37 în lume la numărul cazurilor, dar al patrulea în ceea ce privește decesele, cu 1.068 de decese la milionul de locuitori, comparativ cu 943 în Marea Britanie, 886 în Franța și 923 în Statele Unite.

Singurul stat din Uniunea Europeană care are o rată de decese per capita mai mare este Belgia - 1.546 - cea mai mare rată din lume.

Țările numără decesele Covid în moduri un pic diferite, iar experții medicali avertizează împotriva trasării unor concluzii grăbite, spunând că o imagine clară va apărea abia când cifrele privind decesele excesive pentru tot anul vor deveni disponibile.

Dar oficialii recunosc că Italia a suferit cel mai mult și dau vina în mare pe faptul că are mulți cetățeni în vârstă care s-au dovedit a fi vulnerabili în mod special.

Potrivit datelor Eurostat din 2019, Italia avea populația cea mai îmbătrânită din Europa, cu 22,8% din populația sa cu o vârstă de peste 65 de ani. Totodată este una dintre țările cu cele mai mari așteptări de viață din lume - 83 de ani.

Dar doctorii spun că în timp ce italienii trăiesc mult, nu sunt neapărat sănătoși. Un raport din 2017 realizat de asociația de sănătate Osservatorio Nazionale a spus că 71% din cei de peste 65 de ani au cel puțin două boli.

Aproape jumătate din această grupă de vârstă a luat cel puțin cinci medicamente diferite pe zi.

"Există o legătură foarte periculoasă între numărul mare de persoane în vârstă de aici și (numărul mare de) condiții de sănătate. Plătim un preț foarte, foarte mare pentru acest lucru", a declarat ministrul Sănătății Roberto Speranza pentru postul de televiziune La7.

Primul val al pandemiei, care a luat aproximativ 35.000 de vieți, a fost concentrat în nord, unde unele unități de urgență au fost rapid copleșite - o problemă care a determinat creșterea numărului de morți, deoarece medicii au fost obligați să decidă pe cine ar putea trata.

Tăieri la Sănătate

Medicii sperau că informațiile acumulate din primul val îi vor ajuta să reducă numărul deceselor în orice noi focare. Cu toate acestea, pe măsură ce al doilea val străbate întreaga țară, Stefano Centani, profesor de boli respiratorii la Universitatea din Milano, a declarat că rata mortalității a rămas ridicată.

"Din păcate, nu părem să fi făcut multe progrese. Poate că am făcut chiar mai rău. Acest lucru va trebui analizat", a spus el.

Subfinanțarea prelungită a serviciului public de sănătate a fost probabil de vină, a spus el.

"Plătim pentru cei 20 de ani, poate mai mult, de reduceri constante ale resurselor din sănătate ... Când a explodat această pandemie, toate problemele noastre au fost expuse."

Speranza a deplâns, de asemenea, reducerile de cheltuieli introduse cu mai mult de un deceniu în urmă pentru a încerca să contribuie la limitarea unei datorii naționale în creștere.

"Cea mai mare problemă este lipsa medicilor. Puteți cumpăra măști, ventilatoare și haine de protecție pe piața internațională, dar nu puteți cumpăra medici și nu puteți cumpăra asistenți medicali, nu puteți cumpăra personal", a spus el.

În Italia, de 15 ani, au fost blocate cheltuielile cu personalul la nivelurile din 2004 minus 1,4%. Acest lucru este incredibil, a mai spus el.

Citește și: