AstraZeneca a spus luni că datele interimare ale studiilor clinice arată că vaccinul său contra noului coronavirus, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, poate avea o eficiență de circa 90% în cazul uneia dintre dozările testate, fără efecte secundare serioase, transmite Reuters.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Vaccinul a avut eficacitatea de 90% când a fost administrată o jumătate de doză la prima inoculare, urmată, după o lună, de o doză întreagă, potrivit datelor din testele de fază finală efectuate în Marea Britanie și Brazilia.

O altă variantă testată a fost cea de administrare a două doze complete la o lună distanță, aceasta având o eficacitate de 62%. Analiza combinată a celor două variante de dozare a generat o eficacitate medie de 70%. Ambele rezultate obținute sunt relevante statistic, a precizat compania.

  • Denumit AZD1222, este un vaccin cu vector viral recombinat. Vaccinul folosește o versiune slăbită a unui virus de răceală comun de la cimpanzei în care sunt introduse instrucțiuni pentru producerea de proteine ale noului coronavirus pentru generarea unui răspuns imun și prevenirea infectării cu Sars-Cov-2.

”Eficacitatea și siguranța vaccinului confirmă că va fi deosebit de eficient contra Covid-19 și va avea un impact imediat asupra acestei situații de urgență medicală publică”, a spus Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor prezentate, niciunul dintre cei vaccinați în cadrul testelor clinice nu a fost spitalizat și nici nu a făcut vreo formă gravă a bolii.

Compania a anunțat și că face progrese mari privind procesul de fabricație și va putea produce 3 miliarde de doze anul viitor.

AstraZeneca a spus acum câteva luni că vaccinul va costa doar câțiva dolari. În iunie, ministrul italian al sănătății a dezvăluit că prețul va fi de 2,5 euro în Europa

Matt Hancock, ministrul britanic al sănătății, a spus că anunțul de luni este o ”veste extraordinară”: ”Aceste date arată că vaccinul, în doză corectă, poate avea o eficiență de până la 90%”.

Ce spune profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group și supraveghetor șef al testelor clinice pentru vaccinul Oxford:

  • ”Aceste concluzii arată că avem un vaccin eficient ce va salva multe vieți. Un lucru îmbucurător este că am descoperit că una dintre dozările testate ar putea avea o eficiență de circa 90% și dacă această dozare este folosită ar putea fi vaccinați mai mulți oameni cu stocurile de vaccin pregătite”.
  • ”De asemenea, avem un vaccin care va fi ușor de distribuit dacă este stocat la temperatura frigiderului și îl putem duce în orice colț al lumii. Deja este fabricat în 10 locuri din lume pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla”.

Aceste rezultate prezentate de producătorul farma britanic reprezintă o nouă victorie în lupta contra pandemiei care a ucis aproape 1,4 milioane de oameni.