Experții nu sunt convinși că o testare în masă împotriva COVID-19 aduce un rezultat palpabil, afirmă Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată de Sloviacia, de testare a întregii populații.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, marți seară, într-o conferință de presă, dacă a discutat cu autoritățile medicale despre scenariul de testare în masă a populației, așa cum se întâmplă în Slovacia, Iohannis a răspuns:

  • "Slovacia e singura țară care și-a propus un astfel de demers. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. Noi doi, dacă ne testăm acum și rezultatul e negativ, dar oricare dintre noi e posibil să ia boala mâine.
  • OMS nu recomandă testarea în masă ci în baza unei anchete epidemiologice. Așteptăm să vedem ce aduce această testare în masă și dacă pot fi trase concluzii".

Slovacia a lansat în acest weekend un program de depistare a coronavirusului la întreaga populaţie, cu teste antigenice, o premieră mondială, acțiunea criticată pentru pregătirea slabă. Doar 1% din cele două treimi de slovaci care au fost testați în acest weekend, în cadrul controversatului program național, sunt pozitivi, a anunțat guvernul acestei țări cu 5,4 milioane de locuitori.