Secretarul de stat Raed Arafat a făcut miercuri un nou apel către populație să respecte regulile sanitare, spunând că îndemnurile din spațiul public la nerespectarea măsurilor "înseamnă pacienți în plus și probabil alți pacienți decedați". De asemenea, el a făcut apel către români să nu aglomereze 112, sunând, de exemplu, pentru a cere testarea pentru COVID-19.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

El a făcut aceste declarații la finalul ședinței de guvern în care a fost adoptată Hotărârea privind prelungirea stării de alertă în România cu încă 30 de zile, din 15 octombrie, dată de la care intră în vigoare noi restricții, precum interzicerea organizării oricăror evenimente private (nunți, botezuri, aniversări), la nivel național.

De asemenea, el a făcut apel către români să nu aglomereze 112: "Să nu apeleze la 112 pentru a fi testați sau să spună că au lipsă de gust. Încarcă foarte mult sistemul. Persoanele care au rămas acasă pozitive da, pot suna la 112 dacă li se agravează starea. (...)112 este un număr excepțional pentru urgențe și se simte presiunea în această fază".

Raed Arafat le-a mai transmis oamenilor să nu meargă cu maşinile personale la spital, dacă sunt confirmați cu COVID şi au nevoie de evaluare.

"Dacă situaţia este uşoară, este cu simptome uşoare sau asimptomatic trebuie să fie programat şi trebuie să discute, totuşi, cu Direcţia sanitară pentru că riscăm să se prezinte o sută de persoane cu maşinile şi să decidă toţi să meargă la Matei Balş şi atunci se blochează Mate Balş. Recomandăm dacă e urgenţă sună la 112, dacă nu este urgenţă, să se planifice împreună cu DSP-ul”, a adăugat Arafat.

Alte 4.016 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul COVID-19 ajungând la 164.477, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. Este pentru prima dată când România depășește pragul de 4.000 de îmbolnăviri pe zi. De precizat că în ultima zi au fost făcute cele mai multe teste, de la debutul pandemiei - peste 31.300. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 66 de decese, în timp ce numărul pacienților internați la terapie intensivă crește și el alarmant, 686 de oameni fiind spitalizați la ATI.