Foarte multe persoane nu spun, la anchetele epidemiologice, cu cine au intrat în contact și nu recunosc că au fost la petreceri, de exemplu, iar epidemiologii află întâmplător, astfel că nu pot fi identificate și izolate la timp focarele, a declarat pentru Timp Online directorul DSP Bistrița-Năsud, dr. Anca Andrițoiu.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "(...) Îmi pare rău să văd că sunt atât de multe persoane care nu poartă mască, nu se protejează, participă la petreceri, la întruniri. Și mai este un lucru care pe noi ne supără foarte tare: atunci când facem anchete epidemiologice sunt foarte multe persoane care nu declară corect ce s-a întâmplat.
  • Deși sunt întrebate și se insistă, nu recunosc faptul că au fost la petreceri, de exemplu. Aflăm colateral și întâmplător că au fost și asta e păcat pentru că, dacă ne-ar spune absolut tot și ne-ar indica toți contacții pe care i-au avut în ultimele zile, ne-ar fi mult mai ușor să izolăm focarul respectiv. Zi lumină lucrează colegele mele de la epidemiologie, vorbesc cu toată lumea și încearcă să găsească toate contactele. Din păcate, sunt mulți care nu mărturisesc tot", a afirmat directorul DSP Bistrița-Năsud, pentru Timp Online.

DSP va avea nevoie de epidemiologi, pentru că unii dintre ei se apropie de pensie: ”Locul unde avem nevoie de oameni este la epidemiologie. Avem un medic epidemiolog care ne ajută, dar avem colegi care se apropie de pensie și vor să plece. Deocamdată ne-am descurcat, dar acolo am avea nevoie în perspectivă”.

Întrebată dacă la telefonul DSP Bistrița-Năsăud răspunde cineva, ea a sus: "De săptămâna trecută, avem și Call Center. Oamenii sună și acolo, avem și un mobil, sună și acolo lumea, sunt cele două telefoane din secretariat pe care se sună, nu s-a plâns lumea că nu se răspunde la telefoane. Sigur că uneori sună ocupat, dar le spunem să insiste pentru că, în final, li se va răspunde".