Datele alarmante de miercuri, când România a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19, cu recorduri și la numărul deceselor și al pacienților din ATI, reprezintă factura pentru nerespectarea regulilor, afirmă ministrul Sănătății. "Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu TataruFoto: Agerpres

Întrebat, într-un interviu pentru Digi 24, despre înăsprirea restricțiilor, Tătaru a spus că "nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic” și a anunțat că Ministerul Sănătății va face tot mai multe controale în spitale și DSP-uri.

"Dar rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!”, a afirmat ministrul.

În opinia sa, soluția pentru situația actuală este o regândire a sistemului de spitalizare, în funcție de gravitate, simptomatologie, cu o atenție sporită acordată terapiei intensive.

"Nu avem acel tratament-minune pentru coronavirus" / Despre criza Remdesivir

El a vorbit și despre tratamentele administrate bolnavilor de COVID din România, arătând că tot ce se folosește pe plan mondial se folosește și în România, inclusiv Remdesivirul sau hidroxiclorochina.

"Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a arătat Nelu Tătaru.

El a susținut că în aceste zile se încheie un contract pe baza căruia există promisiunea achiziționării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie. Dozele de până acum au fost donație de la Comisia Europeană, iar acum ar urma să fie achiziționate contra cost, de la producător, prin achiziții ale Ministerului Sănătății.

"Rămâne să evaluăm fiecare pacient în parte și să vedem dacă se încadrează în acele criterii în care poate beneficia de acest tratament cu Remdesivir, pentru că nu îl acorzi în orice condiții și nu oricărui pacient”, a insistat ministrul Sănătății.

El a precizat că de la începutul lunii iulie până acum s-au administrat 11.829 de doze de Remdesivir, iar în depozite mai sunt încă 4.000 de doze.