Cursa pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19 este în plină desfășurare la nivel mondial, laboratoarele din Statele Unite nefăcând excepție. Testele clinice ale Pfizer și Moderna au intrat în faza a treia, cea mai avansată. Însă cercetătorii americani se confruntă cu o penurie a unei resurse esențiale: maimuțele, scrie Les Echos.

HotNews.roFoto: Hotnews

Înainte de a fi testate pe oameni începând cu faza 1, potențialele vaccinuri sunt testate întâi pe animale - maimuțe sau șoareci - în faza de studii preclinice. Însă pandemia a făcut obținerea primatelor extrem de dificilă, potrivit unui reportaj publicat luni de The Atlantic.

„Nu mai putem găsi deloc macaci rhesus. Au dispărut complet”, afirmă Mark Lewis, CEO al Bioqual, o companie de cercetare specializată în testări pe animale.

Cercetările pe primate sunt controversate, costisitoare și complicate în Statele Unite chiar și în vremuri obișnuite, oamenii de știință din mediul academic și companiile farmaceutice aflându-se în competiție pentru a pune mâna pe numărul limitat de maimuțe disponibile.

Pandemia de COVID-19 a dus la creșterea cererii de primate, aceasta suprapunându-se cu o scădere masivă a ofertei din China care anul trecut a furnizat în jur de 60% din cele 35.000 de maimuțe importate în Statele Unite, Beijingul sistând exporturile.

Un alt factor care agravează neajunsurile ține de faptul că maimuțele infectate cu COVID-19 trebuie păstrate în laboratoare de biosecuritate de nivel 3 care au cerințe specifice în ceea ce privește designul și ventilația pentru a preveni răspândirea patogenilor iar Statele Unite au un număr limitat de astfel de laboratoare.

Ca urmare, unele companii își văd blocate cercetările cu privire la un vaccin sau tratament pentru coronavirus.

„Trebuie să le spun 'Îmi pare rău, nu putem să vă permitem să începeți cercetările'”, afirmă un oficial al Centrului de Cercetare din California, unul din cele șapte centre de studiere a primatelor finanțate de Institutul Național de Sănătate din SUA.

Maimuțele reprezintă doar 0,5% din animalele folosite în cercetarea biomedicală din SUA dar deoarece sistemul lor imunitar este foarte similar cu cel uman acestea sunt folosite în ultimele stadii înainte de începerea testelor clinice pe oameni.

Majoritatea maimuțelor, printre care și macacii rhesus, sunt puțin afectate de noul coronavirus, cercetătorii apelând la alte animale pentru a studia simptomele severe.

Citește și: