Angela Merkel a exclus marți orice nouă măsură de relaxare a regulilor sanitare în fața creșterii cazurilor de coronavirus din Germania, îndemnând populația să respecte cu strictețe instrucțiunile, potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: FRANCOIS LENOIR/AFP/ Profimedia Images

„Din punctul meu de vedere, relaxarea nu poate avea loc”, a subliniat cancelarul german, întrucât cea mai mare economie europeană, care a rezistat până acum pandemiei mai bine decât vecinii, se confruntă cu o revenire a pandemiei, înregistrând mai mult de o mie de cazuri aproape în fiecare zi.

În timp ce călătorea spre Düsseldorf, ea a apreciat că „dublarea cazurilor” observată în medie ”în întreaga Germanie în ultimele trei săptămâni” a constituit o „creștere care nu ar trebui să continue și pe care ar trebui, dimpotrivă, să o limităm” .

Pentru aceasta, liderul conservator a fost ferm cu privire la necesitatea de a purta o mască în anumite locuri publice, dar și de a respecta carantina impusă în cazul întoarcerii dintr-o ședere într-o zonă clasificată de risc de guvern.

În special, ea a insistat asupra faptului că amenzile prevăzute pentru încălcărea acestor reguli trebuie aplicate.

Purtând o mască în transportul public sau la cumpărături, respectând distanțele dintre oameni, „acestea sunt lucruri pe care le putem și trebuie să le facem”, a spus ea.

Germania înregistrează în medie 1.159 de cazuri noi zilnic, nivelul de la începutul lunii mai după ce a scăzut la doar 500 de cazuri pe zi în iulie.

Totuși, ea a dat asigurări că sistemul medical nu a fost amenințat de saturație.

Rețeaua mare de spitale împreună cu numărul mare de teste de screening explică de ce Germania a rezistat mai bine decât alte țări europene, precum Italia, Franța și Spania.

"Suntem în mijlocul pandemiei, virusul este acolo, chiar dacă este invizibil. Nu există încă vaccin", a reamintit Merkel, care a cunoscut o creștere a popularității datorită managementului crizei.