Satul Cartojani din județul Giurgiu este prima localitate care intră în carantină de la prelungirea stării de alertă în România, după ce au fost confirmate cu coronavirus 32 de persoane, la o populaţie de 3.600 de locuitori, "riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", potrivit Prefecturii Giurgiu. Măsura va fi luată pentru 14 zile, începând de miercuri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Localitatea Cartojani din judeţul Giurgiu intră în carantină de miercuri, de la ora 17.00.

  • "Începând cu data de 22 iulie 2020, ora 17.00, se instituie măsura de carantină pentru localitatea Cartojani din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, în conformitate cu Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659201 din 22 iulie 2020. Măsura a fost instituită luându-se în considerare situaţia epidemiologică din judeţul Giurgiu, comuna Roata de Jos, localitatea Cartojani, generată de coronavirusul SARS-CoV-2, care a dus la înregistrarea unui număr de 32 de persoane infectate prin transmitere comunitară, la o populaţie de 3.600 de locuitori, riscul epidemiologic fiind de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare", arată Prefectura Giurgiu într-un comunicat de presă.

În zona de carantină din localitatea Cartojani, comuna Roata de Jos, se instituie măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zonă sau tranzitează zona menţionată, astfel: este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor.

Noile criterii privind carantina zonală au fost aprobate printr-un ordin al ministrului Sănătății publicat miercuri în Monitorul Oficial:

  • trend crescător pentru ultimele 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la 1.000 de locuitori);
  • ponderea majoritară a cazurilor de infecţie în cadrul comunităţii faţă de focarele înregistrate în comunităţi închise (centre rezidenţiale, unităţi medicale);
  • ponderea populaţiei în vârstă de 65 de ani şi peste atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului;
  • personal insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu cazurile confirmate;
  • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor suspecţi/confirmaţi cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecţie;
  • gradul de ocupare a paturilor atât pe secţiile COVID cât şi pe ATI (mai mare de 90%) cu pacienţi din zona respectivă;
  • populaţia din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu;