Comisia Europeană propune schimbarea mecanismului în care se poate implica în gestionarea crizelor de sănătate și umanitare, mai exact posibilitatea de a face achiziții directe de echipamente pentru statele UE care să acopere urgențele sanitare, incendiile de pădure, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore. Comisia propune și o suplimentare cu 2 miliarde de euro pentru exercițiul financiar 2021-2027 (3,1 miliarde în total) a bugetului alocat mecanismului de protecție civilă al UE.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

În conformitate cu propunerea Comisiei, UE va putea:

  • să facă achiziții în mod direct în vederea creării unei rezerve de siguranță adecvate pentru capacitățile rescEU;
  • să își utilizeze bugetul într-un mod mai flexibil pentru a putea să se pregătească cu mai multă eficacitate și să reacționeze mai rapid în cazul unor situații de nevoi excepționale;
  • să dispună de capacitate logistică pentru a furniza servicii aeriene multifuncționale în situații de urgență și pentru a asigura transportul și livrarea în timp util a asistenței.

În acest scop, rescEU - care face parte din mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene - va fi consolidat cu 2 miliarde de euro în perioada 2021-2027, pentru a se crea rezerve de echipamente strategice care să acopere urgențele sanitare, incendiile de păduri, incidentele chimice, biologice, radiologice sau nucleare ori alte urgențe majore, afirmă Comisia Europeană, într-un comunicat de presă transmis marți. Ca atare, bugetul total alocat mecanismului de protecție civilă al Uniunii se va ridica la 3,1 miliarde de euro.

"Când coronavirusul a lovit Europa, ne-am confruntat cu o lipsă de numeroase tipuri de echipamente medicale în toate statele membre. Iar UE nu avea competența sau mijloacele necesare pentru a oferi echipamente; nu am putut decât să încurajăm cooperarea. Cetățenii se așteaptă ca UE să acționeze într-o situație de criză. Trebuie să fim cu toții mai bine pregătiți și să tragem învățăminte din ceea ce s-a întâmplat. Vom consolida substanțial rescEU pentru ca nicio țară din UE să nu rămână în urmă în timpul unei crize.”, a afirmat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Comisia a propus și o creștere cu 5 miliarde de euro a bugetului său umanitar global, alocând în total 14,8 miliarde de euro în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.