Un celebru doctor italian, specializat în terapie intensivă, a afirmat că boala Covid-19 a dispărut din Italia și că a venit timpul să se înceteze cu "terorizarea" inutilă a italienilor, provocând o polemică aprinsă cu autoritățile și alți specialiști, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În realitate, virusul nu mai există clinic în Italia", a afirmat duminică, la televiziunea RAI, dr Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele din Milano.

Zangrillo este cunoscut în Italia drept "doctorul lui Berlusconi", fiind cel care urmărește starea de sănătate a fostului premier italian.

"Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi în raport cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două luni", a declarat el.

"Ar fi timpul să oprim terorizarea acestei țări", a afirmat el.

Noul coronavirus a ucis aproape 33.500 de oameni în Italia, care a fost un moment epicentrul bolii în Europa, după apariția sa în China, la sfârșitul lui 2019. Nordul, în special Lombardia (a cărei capitală este Milano), a concentrat majoritatea cazurilor.

"În așteptarea dovezilor științifice pentru a susține teza dispariției virusului, îi invit pe cei care sunt convinși de această teză să nu semene confuzia printre italieni", a comentat într-un comunicat subsecretarul ministerului Sănătății, Sandra Zampa.

Șeful Comitetului național de sănătate, Franco Locatelli, s-a declarat "derutat" de afirmațiile lui Zangrillo. "Este suficient să privești numărului de noi cazuri pozitive zilnice pentru a constata că circulația noului coronavirus persistă în Italia", a declarat el.

Acest număr oscilează între 300 și 500 noi contaminări zilnice. Duminică au fost descoperite 355 noi cazuri, cea mai mare parte în Lombardia.

Directorul prestigiosului institut de boli infecțioase Spallazani din Roma, Giuseppe Ippolito, a apreciat la rândul lui că nu există nicio dovadă științifică care să arate că virusul a suferit mutații sau a scăzut în forță.

Italia renunță progresiv la carantină de la începutul lui mai, încercând să relanseze cât mai rapid o economie pusă în genunchi de pandemie, și în special turismul, care ar trebui să repornească după deschiderea granițelor prevăzută în 3 iunie.

Guvernul a avertizat că este vorba de una dintre cele mai sensibile faze și a cerut populației să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanțare socială.

O aplicație smartphone de căutare a contacților pentru a evita o nouă repornire a pandemiei a fost lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale țării și altele vor urma în curând.