Odată cu intrarea în starea de alertă, începând de vineri, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor către rutele internaţionale, la fel şi a curselor cu autocarele, potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgență.

Muncitori romani ajunsi pe un aeroport germanFoto: PETER ENDIG / AFP / Profimedia

Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Marea Britanie, Irlanda, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Turcia. Şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România pentru o perioada de 14 zile, începând cu data de 15 mai 2020.

Sunt exceptate următoarele categorii de zboruri:

  • cele efectuate cu aeronave de stat, cele de transport marfă sau corespondenţă, cele umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenţă, cele destinate căutării, salvării sau de intervenţie în situaţii de urgenţă,
  • cele care au ca scop transportul echipelor de intervenţii tehnice la solicitarea operatorilor economici stabiliți în România, aterizările tehnice necomerciale,
  • cele de poziţionare a aeronvelor fără încărcătură comercială, cele tehnice în scopul unor lucrări la aeronave şi cele efectuate de transportatori aerieni deţinători de licenţă de operare în conformitate cu reglementările UE prin curse neregulate, charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau repatrierea unor cetăţeni străini din România către alte state, cu avizul autorităţii aeronautice civile române şi al autorităţii competente din statul de destinaţie.

Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate - speciale şi ocazionale în trafic internaţional pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport către Spania, Italia, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Elveţia, Marea Britanie şi Irlanda de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România până în data de 1 iunie 2020. Exista şi aici câteva excepţii.