Guvernul finlandez a anunţat luni că va relaxa restricţiile privind numărul de persoane care pot să se reunească public de la 10 la 50, începând cu 1 iunie, şi va permite redeschiderea bibliotecilor şi a muzeelor, scrie Agerpres, citând dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Măsurile restrictive au fost impuse în luna martie pentru a stopa răspândirea epidemiei noului coronavirus.

Premierul Sanna Marin a declarat, într-o conferinţă de presă televizată, că starea de urgenţă declarată în luna martie va rămâne totuşi în vigoare. Totodată, guvernul este pregătit să adopte noi decizii dacă situaţia se schimbă rapid, a spus Marin după ce cabinetul său a discutat timp de două zile subiectul relaxării restricţiilor.

Universităţilor şi liceelor li s-a recomandat să continue studiile la distanţă până la sfârşitul trimestrului de primăvară, a declarat ministrul finladez al educaţiei Li Andersson.

Andersson a confirmat că şcolile primare şi secundare se vor redeschide începând cu 14 mai, în conformitate cu decizia anunţată săptămâna trecută.

Din iunie, restaurantele şi cafenelele ar putea să se redeschidă treptat, o decizie legală în acest sens fiind în curs de adoptare.

"Călătoriile esenţiale", de exemplu, în cazul angajaţilor din ţările vecine care fac parte din zona de liberă circulaţie Schengen, vor fi permise începând cu 14 mai, conform informaţiilor furnizate de ministrul de interne Maria Ohisalo. La sosirea în Finlanda, angajaţilor li se recomandă să respecte o "carantină voluntară de 14 zile", a spus ea.

Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au fost îndemnate să menţină distanţarea socială şi să evite să intre în contact cu prea multe persoane pentru a reduce astfel riscul de a se infecta.

Bilanţul deceselor provocate de epidemia noului coronavirus în Finlanda era luni de 240.