Procurorii au deschis un dosar penal în cazul celor zece bebeluși de la Maternitatea Odobescu a Spitalului Municipal Timișoara infectați cu coronavirus. Tot la această maternitate, 25 de cadre medicale și paciente au fost confirmate cu COVID-19, iar Parchetul spune că cercetările vizează posibila nerespectare a măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase. Conducerea spitalului pasează vina la Direcția de Sănătate Publică, ce ar fi impus ca unitatea medicală să rămână deschisă.

Maternitatea Odobescu TimisoaraFoto: tion.ro

Potrivit Parchetului Judecătoriei Timișoara, marți a fost deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul celor 20 nou-născuți și 25 de persoane - cadre medicale, lehuze și o gravidă - infectate cu coronavirus la Maternitatea Timișoara.

Procurorii precizează că se fac cercetări privind posibila nerespectare a măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, care ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a celor 10 bebeluși și a celor 25 de cadre medicale și paciente.

Explicațiile conducerii spitalului

Managerul Spitalului de Urgență Timișoara, Olimpia Oprea, a declarat, marți, pentru Mediafax că 4 mame au ieșit din spital cu test pozitiv pentru coronavirus.

Ea susține că a cerut din 1 aprilie la DSP Timiș să ajute spitalul și să fie testat tot personalul medical și pacienții, înainte de a-i lăsa să plece acasă.

"Atunci, DSP ne-a impus să reluăm activitatea, să facem internări și externări și n-am avut posibilitatea să opresc să plece mame acasă care a doua zi s-au confirmat că sunt pozitive. Patru mămici au plecat acasă, în familiile lor, cu test pozitiv”, a spus Olimpia Oprea.

Conform informațiilor transmise luni seară de Grupul de comunicare strategică, la Spitalul Municipal (Maternitatea Odobescu) au fost recoltate probe, în 1 aprilie, de la 49 de mame și tot atâția nou-născuți. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie.

Rezultatele testelor arată că 10 bebeluși sunt infectați cu coronavirus. Testele mamelor acestor nou-născuți sunt negative.

Potrivit sursei citate, 9 mame împreună cu bebelușii au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timiș să înceapă de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou-născuți depistați pozitiv la COVID-19. Tătaru a cerut începerea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor, adaugă Grupul de comunicare strategică.

Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină săptămâna trecută doar pentru 24 de ore, după ce 5 asistente medicale au fost confirmate cu coronavirus. Între timp, 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu COVID-19.

Activitatea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie ale Clinicii „Dr. Dumitru Popescu” (Maternitatea Odobescu) a Spitalului Municipal Timişoara va fi restrânsă, fiind asigurate doar urgenţele, după ce 25 de persoane - cadre medicale, lehuze şi o gravidă - au fost confirmate cu Covid-19, a transmis duminică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.

Purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, declara că alte recomandări vizează externarea pacientelor a căror stare de sănătate permite acest lucru, în urma unei evaluări individuale; izolarea personalului medical şi auxiliar care a avut contact direct cu caz confirmat Covid-19, timp de 14 zile de la ultimul contact.

Managerul Spitalului Municipal, dr. Olimpia Oprea, a cerut izolarea maternităţii pentru dezinfecţie totală şi testarea tuturor angajaţilor, după ce o angajată a fost depistată pozitiv. Directorul DSP Timiş, Mariana Rădulescu, demisă luni, afirma săptămâna trecută că „decizia de carantinare (pentru câteva ore, n.r.) a respectivei maternităţi a aparţinut de la sine putere doamnei manager al Spitalului Municipal, care are în subordine maternitatea (...) fără nicio consultare a DSP (...)”.