Spitalul Județean Suceava, unde s-au infectat cu coronavirus aproximativ 200 de cadre medicale, iar 30 de oameni au murit, angajează peste 100 de asistente, infirmiere și brancardieri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Spitalul Județean din Suceava caută 108 noi angajați - 63 de asistente, 40 de infirmiere și cinci brancardieri, scrie Mediafax.

Potrivit anunțului publicat de marți pe site-ul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, se caută 55 asistente medicale generaliste, patru asistente medicale cu specialitatea dializă și patru asistente medicale pentru Departamentul Transfuzii.

Mai este nevoie și de 40 de infirmiere și cinci brancardieri.

Pe site-ul spitalului au fost publicate alte două anunțuri de angajare. Astfel, pe 26 martie, Spitalul Județean din Suceava anunța că angajează, fără concurs, pe perioadă determinată de 6 luni, 15 asistente medicale generaliste. Tot pe perioadă determinată de 6 luni și fără concurs, spitalul anunță că vrea să angajeze 15 infirmiere debutante și un autopsier debutant.

Suceava este un focar de infecție cu noul coronavirus, un sfert dintre cazurile de îmbolnăvire din România provenind de acolo, iar municipiul reședință și opt comune din zonă au fost închise complet, intrând în carantină de luni seară.

La Suceava au fost raportate oficial 31 de decese. 30 dintre persoanele decedate erau internate la Spitalul Județean. Multe dintre decese sunt din perioada 22-29 martie și au fost anunțate abia în ultimele două zile, autoritățile susținând că au fost raportate cu întârziere pentru că rezultatele testelor ar fi sosit abia în 30 martie.

Potrivit raportărilor către INSP din teritoriu, în România erau 285 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, a anunțat luni, 30 martie, Grupul de comunicare strategică. 181 dintre acestea sunt de la Suceava - 43 medici, 70 asistente, 20 infirmiere, 7 îngrijitoare, 41 personal auxiliar.

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat marți extinderea anchetei penale pentru abuz în serviciu și fals intelectual, după raportarea unui număr foarte mare de decese la Spitalul Județean la câteva zile de la moartea pacienților.

Procurorii spun că aceste decese au legătură cu "activitatea ilicită" a funcționarilor din Spitalul Judeţean şi din Direcţia de Sănătate Publică Suceava, care au încălcat mai multe reglementări legale privind izolarea, testarea, carantina şi internarea. Procurorii afirmă că pacienți infectați cu COVID nu au fost internați în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

Procurorii vorbesc despre nereguli grave ale reprezentanților spitalului și ai Direcției de Sănătate Publică. Ei spun că, de exemplu, le-au fost făcute teste pentru COVID unor persoane care nu aveau neapărat nevoie, în timp ce probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost trimise laboratoarelor specializate, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale.