Numărul total de cazuri de infecții cu coronavirus confirmate în SUA a depășit 100.000, cu peste 1.600 de decese raportate de oficiali, iar medicii și asistentele se luptă să facă față în condițiile în care se confruntă cu mari lipsuri în ceea ce privește dotarea cu echipamente medicale, unii dintre ei ajungând să cumpere produsele necesare de pe piața neagră, relatează Reuters.

CoronavirusFoto: AGERPRES

Lucrătorii din sistemul de sănătate aflați în prima linie a ”războiului” cu epidemia de coronavirus au făcut apel încă de vineri la autorități pentru aprovizionarea spitalelor cu echipamentele necesare pentru a face față unui număr tot mai mare de pacienți, care pun la grea încercare spitalele aflate la limita capacităților. New York este centrul epidemiei din SUA, însă probleme sunt și la New Orleans și Detroit.

"Suntem speriați. Încercăm să luptăm pentru viața fiecărui pacient, dar, în același timp, luptăm și pentru propria viață, pentru că suntem expuși unui mare risc”, a declarat medicul Arabia Mollette de la Spitalul Universitar Brookdale University Hospital din New York.

Medicii sunt îngrijorați, în special, din cauza numărului insuficient de ventilatoare, dar și din cauza lipsei de medicamente și a personalului de specialitate.

Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 a crescut vineri în SUA cu 18.000, cea mai mare creștere în doar 24 de ore, bilanțul total ajungând astfel la peste 103.000. De altfel, SUA au ajuns la sfârșitul acestei săptămâni pe primul loc, la nivel mondial, depășind China și Italia. Cel puțin 1.634 de persoane și-au pierdut viața.

Medicii din zona New York spun că au fost nevoiți să recurgă la reciclarea unor echipamente de protecție sau să recurgă la speculanții de pe piața neagră.

Un medic din New Jersey a povestit că a fost nevoit să plătească nu mai puțin de 17.000 de doalri pentru măști și alte echipamente de protecție care, în mod normal, ar fi trebuit să coste doar 2.500 de dolari.

Președintele american Donald Trump a invocat vineri puteri excepționale în contextul stării de urgență și a cerut companiei General Motors să înceapă fabricarea de ventilatoare, precizând că negocierile cu fabricantul sunt ”o pierdere de vreme”.

De asemenea, spitalele din țară așteaptă să primească ajutoare din pachetul de 2,2 trilioane de dolari care a fost aprobat vineri de Congres, legea fiind promulgată de președinte.