Coronavirus

Studenții teologi de la Iași cer Ministerului de Interne să-i lase pe preoți să țină slujbele singuri

de A.O.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2020, 19:48 Actualitate | Coronavirus


biserica
Foto: Facebook
​Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise și să le permită preoților să oficieze ritualurile religioase măcar singuri sau alături de co-ministranți (diaconi, dascăli, cântăreți etc.), în vederea respectării libertății de conștiință.

”Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență pe teritoriul României prevede restrângerea unor drepturi precum libertatea întrunirilor, însă conform art. 2 din decret nu este restrânsă libertatea de conștiință, care cuprinde libertatea religioasă, garantată de art. 29 din Constituția României. Punctul 5 din anexa 2 a decretului prezidențial prevede posibilitatea închiderii localurilor publice, deci inclusiv a lăcașurilor de cult, însă măsura este în mod vădit disproporționată scopului de protecție a sănătății, atât timp cât preotului sau oficianților cultului nu le va fi permisă oficierea unor servicii religioase fără asistența publicului. Îndeplinirea ritualurilor este o componentă esențială a libertății de gândire, de conștiință și de religie, așa cum a fost consfințită prin art. 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care nu a fost restrânsă de-a lungul istoriei noastre în vremuri de gravă strâmtorare (războaie, epidemii etc.), ci doar de către regimurile totalitare”, argumentează studenții într-un comunicat de presă.

Ei spun că neîndeplinirea ritualurilor este o încălcare gravă și vădită a dispozițiilor art. 53 din Constituția României, întrucât duce la atingerea propriu-zisă a existenței libertății de conștiință, nefiind o măsură proporțională cu situația care a determinat-o.

”Măsura nu trebuie și nu poate să interzică oficierea, în cazul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul lăcașurilor de cult, a tainelor esențiale: Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie, Spovedania, taina Preoției, Cununia, Sfântul Maslu, chiar dacă acestea urmează a fi oficiate (administrate) unui număr redus de persoane”, mai arată studenții.

Președintele Societății Studenților Teologi din Iași (SSTI), Claudiu-George Dulgheru, a spus că studenții înțeleg necesitatea respectării deciziilor autorităților cu privire la combaterea epidemiei, dar cere ca acestea trebuie să fie în echilibru și cu respectarea libertății noastre religioase și de conștiință.

”Creștinii ortodocși sunt pregătiți să ajute Statul Român (iar majoritatea lor o fac, ca de pildă medicii, polițiștii, pompierii, militarii ș.a.m.d.), respectând măsurile luate de către autorități. Însă, în același timp, fac un apel la înțelegere și la colaborare, prin respectarea structurii intime a credinței. În calitate de creștini-ortodocși, considerăm necesară slujirea permanentă a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii pe altarele bisericilor noastre, precum și respectarea dreptului credincioșilor de a avea acces la sfintele taine, în acord cu preotul și cu respectarea normelor privitoare la adunările publice. Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns (până la 50 de persoane), dar să permiți aglomerațiile din marile centre comerciale. În ceea ce privește mănăstirile, obștile monahale trebuie lăsate să își continuie ritualurile zilnice nestingherite, eventualele restricții putând fi impuse doar cu privire la accesul în biserică a unui anumit număr de persoane pe perioada desfășurării lor. Săvârșirea cultului este, în viziunea creștinătății, expresia concretă a credinței, a dobândirii sănătății trupului și a sufletului, prin limitarea acesteia de către stat, încalcându-se într-un mod grav libertatea de conștiință. Cultul Bisericii este expresia concretă a acestei libertăți.” a declarat Claudiu-George Dulgheru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4820 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  Cine ii instiga? (Miercuri, 18 martie 2020, 20:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  O fi insusi Prea Securimea sa Daniel Ciobotea?
  • -6 (12 voturi)    
   Catalin Raiu: (Miercuri, 18 martie 2020, 21:52)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   "Ce spune legislația internațională? Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională a emis deja un raport asupra modului în care guvernele au răspuns din punct de vedere democratic (cu accent pe libertatea religioasă) asupra crizei generată de pandemia de COVID-19. Ipoteza celor de la Washington este aceea că în astfel de momente în care statele au toate atribuțiile în a limita drepturi și libertăți, e nevoie de protejarea cât mai mult posibil a libertăților individuale și consolidarea încrederii între guverne și organizațiile religioase.
   Berkley Center for Religion, Peace, and World Affairs (SUA) a convocat un grup de lucru care va monitoriza pe de o parte felul în care organizațiile religioase își vor modifica programul și practicile liturgice pe timpul pandemiei, iar pe de altă parte va semnala orice agresiune discriminatorie la adresa libertății religioase."
 • +10 (18 voturi)    
  k (Miercuri, 18 martie 2020, 20:03)

  cartofiprajiti [utilizator]

  bor -ul are urmasi mai tampi ca conducerea ...
 • +7 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 20:09)

  [anonim]

 • +4 (14 voturi)    
  da, (Miercuri, 18 martie 2020, 20:11)

  reddry [utilizator]

  in toate bisericile popii trebui sa oficieze ( inclusiv spovedanii) ; firmele se inchid, toata lumea este in criza dar bisericile( SRL) castiga! mereu a fost asa; de ce acum sa fie altfel?
  • -6 (10 voturi)    
   mall-urile sunt deschise (Miercuri, 18 martie 2020, 23:53)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui reddry

   restaurantele la fel... pana cand n-oi mai vedea picior de om in aceste spatii inchise, masura inchiderii bisericilor este o neghiobie. Culmea, emisa de un guvern liberal. Sila!
 • +11 (19 voturi)    
  popii asteapta sa moara cat mai multi (Miercuri, 18 martie 2020, 20:44)

  jorj_bv [utilizator]

  ca sa incaseze mai mult cascaval ... sau malai
 • +8 (18 voturi)    
  ok, care-i rostul? (Miercuri, 18 martie 2020, 20:51)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Daca slujbele ar elimina COVID sau ar vindeca oameni sau ar ajuta sa informeze lumea, atunci poate... altfel sunt o pierdere de timp si singurul lucru mai inutil decat slujbe religioase in plina epidemie ar fi maratonul englezilor din simplu moft.
 • -4 (18 voturi)    
  Si totusi (Miercuri, 18 martie 2020, 21:38)

  Altiro [utilizator]

  Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns, dar să permiți aglomerațiile din marile centre comerciale..
  • +11 (13 voturi)    
   Si totusi (Miercuri, 18 martie 2020, 22:15)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   E absurd sa mai existe poezii religioase, horoscop si citire in palma in era stiintei.
   • -2 (6 voturi)    
    alooo, domnu' cu .. era stiintei... (Joi, 19 martie 2020, 8:02)

    MihaiMihai [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    ... asa, de curiozitate, stiti cam cati laureati ai premiului Nobel sunt crestini (unii chiar in stiinte numite exacte)? Asta cu "stiinta a aratat inexistenta lui Dumnezeu" e din manualul de materialism dialectic si istoric.
    • 0 (4 voturi)    
     alooo, domnu' cu materialism dialectic si istoric (Joi, 19 martie 2020, 17:12)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui MihaiMihai

     @MihaiMihai
     Ai studiat cu fervoare "manualul de materialism dialectic si istoric" și acum de te dai credincios nevoie mare.
     Laureații sunt creștini pentru că provin din medii în care ești supus oprobiului public dacă nu te duci duminica la biserică. Premiile sunt acordate pentru activitatea științifică, nu pentru convingerea religioasă, dacă aceasta există la un laureat.
     Iar știința nu caută să arate "inexistenta lui Dumnezeu", ci, prin legile descoperite și demonstrate, dispare necesitatea existenței unei puteri supranaturale.
     Așa că lăsați-o mai moale cu talibanismul ăsta ultraortodox.
     • 0 (0 voturi)    
      scris vs citit; o simpla optiune (Vineri, 20 martie 2020, 15:24)

      MihaiMihai [utilizator] i-a raspuns lui NicioLae2

      Da, asa e, am citit materialism dialectic si istoric. Am acest obicei prost, sa citesc inainte de a scrie. Inainte de a sustine teza ca unii laureati ai premiului Nobel s-au ferit sa-si declare ateismul de frica soacrei ultrareligioase, cred ca ar fi fost necesar sa verificati daca scrierile lor in domeniul credintei au fost dedicate soacrei. Ca sa nu lungim vorba prea mult, e adevarat ca scrisul foloseste, dar nu inainte de citit. Ce ar fi sa incepeti cu John Lennox-Can Science Explain Everything ? Iar ca subiect de meditatie privind puterea stiintei: “daca stiinta ar descoperi tot, atunci omul, ca fiinta rationala, nu ar mai exista”. Imaginati-va o lume in care se stie tot si gasiti argumente in baza carora omul ar mai exista. In ceea ce priveste presiunea publica, aveti insa dreptate: ea exista si este foarte puternica. Nu este un secret ca lumea academica din cateva tari este orientata spre stanga, mai ales in USA. Sunt rarissime articolele academice impotriva stangii, comparativ cu cele impotriva dreptei. Iar atacurile la persoana au dreapta ca tinta aproape exclusiva. Cum stanga este legata strans de ateism, gasim si vectorul presiunii academice, printr-un rationament deductiv care nu necesita prea multa inteligenta. Nu stiu cat de familiarizat sunteti cu lumea academica, cea reala, nu cea din povesti.In cea reala, daca iesi din rand, nu te publica nici Lucifer (e drept, cu mici exceptii, mai ales cand autorul are deja un renume).
      • 0 (0 voturi)    
       Mă bucur (Sâmbătă, 21 martie 2020, 10:44)

       NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui MihaiMihai

       Deci până la urmă, suntem cam pe aceeași lungime de undă!
   • +1 (3 voturi)    
    In era stiintei si a democratiei (Joi, 19 martie 2020, 10:12)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    E absurd, chiar si pt un analfabet religios,sa trivializezi("horoscop si citire in palma") un drept(libertatea de constiinta)prevazut in Constitutia Romaniei a carei populatie s-a declarat(cf.INS-2011) in proportie de 98% ca apartinand unuia din cele 18 culte legal recunoscute.
 • -2 (6 voturi)    
  da da faceti asta (Joi, 19 martie 2020, 1:03)

  Coco Whistle [utilizator]

  cind Cel de sus va ia mintile negrul e alb in fata ochilor. oare incepe cernitul?
 • 0 (4 voturi)    
  Articole din Constituție (Joi, 19 martie 2020, 10:55)

  NicioLae2 [utilizator]

  Puișorii ăștia teologi, ar trebui să citească TOATĂ Constituția, nu numai ce le convine.Plus alte legi, de exemplu OUG nr.1/ 1999.
  În starea de urgență, autoritățile pot să dispună închiderea temporară ... a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice. Biserica este un local privat?
  Popii ăi mari sunt îngrijorați că le scad veniturile și nu mai pot plăti combustibilul la mașinile lor de lux.
  Ei stau în umbră și scot castanele din foc cu mâinile începăturilor - i-au pus pe ei să protesteze!
 • +3 (3 voturi)    
  PROPUNERE (Joi, 19 martie 2020, 13:02)

  jidanul [utilizator]

  Toate bisericile crestine (ortodoxe, catolice, etc) din Romania, sa traga clopotele de 12 ori, in fiecare zi la ora 12.00 si la ora 18.00 deoarece, s-a constatat că spectrul radiațiilor sonore ale clopotului este extrem de larg și se extinde mult dincolo de diapazonul sonor simțit de urechea umană (adică peste 20 de mii de Hz).
  Cu alte cuvinte, potrivit oamenilor de știință, clopotele funcționează ca generatoare de energie în gama ultrasonică, care distrug mediul patogen. Oamenii de știință au confirmat experimental că dangătul de clopot distruge virusurile gripale, hepatice, tifoide, a scarlatinei și altor agenți patogeni ai infecțiilor, are un efect dăunător asupra celulelor canceroase, contribuie la revigorarea organismului.
  https://sputnik.md/technologies/20200312/29482665/dangat-clopot-distruge-virusul-gripei.html
 • +2 (2 voturi)    
  Mallurile trebuie si ele inchise! (Joi, 19 martie 2020, 21:59)

  Godzillagrrr [utilizator]

  « Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns (până la 50 de persoane), dar să permiți aglomerațiile din marile centre comerciale. »

  Ba nu e aberant deloc.

  Si bineinteles ca centrele comerciale ar trebui inchise imediat!!!

  Mi-e greu sa pricep cum de se permite inca functionarea mall-urilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by