Virusolog român despre coronavirus: Vaccinul este soluţia de limitare a extinderii epidemiei de coronavirus până la următoarea mutație

de A.O.     HotNews.ro
Miercuri, 18 martie 2020, 15:55 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: Wikimedia Commons
​​Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu de la Facultatea de Biologie a Universității din București a realizat o sinteză despre noul coronavirus și arată că COVID-19 este agentul celei mai mari pandemii din ultimii 100 de ani, care a provocat până acum peste 8000 de decese, o stare de îngrijorare globală fără precedent şi schimbarea fundamentală a planurilor noastre, sociale şi individuale, cel puţin pentru viitorul imediat.

COVID-19 este un ribovirus (virus cu genom ARN) care face parte din familia Corovaviridae, arată virusolog. Denumirea acestuia vine de la aspectul particular al particulelor virale infecțioase (denumite virioni), care prezintă pe înveliș spicule glicoproteice (S) proeminente, ce formează o coroană. Virionii corona au formă sferică, sunt relativ mari (120-160 nm în diametru) şi au cel mai mare genom dintre toate virusurile cu genom ARN. Genomul este reprezentat de o singură moleculă de ARN nesegmentat (spre deosebire de cel al virusurilor gripale A, B, C, care este segmentat), asociat cu proteina N, arată profesorul într-o sinteză despre coronavirus.

Cele 2 componente formează nucleocapsida, care are simetrie helicală. Nucleocapsida este acoperită cu un înveliş (peplos), care își are originea în membranele intracelulare (reticul endoplasmic. aparatul Golgi). Virionul corona este format dintr-o nucleocapsidă alcătuită din ARN şi proteina N, acoperită de peplosul în care sunt inclavate glicoproteinele virale. Pe suprafaţa virionului proemină sub forma spiculelor glicoproteinele E2 (S), cele care conferă virionilor aspectul caracteristic de coroană. O altă proteină a peplosului este E1 (=M-transmembranară), componentă minoră a peplosului. Unele coronavirusuri prezintă o proteină suplimentară, E3 (HE =hemaglutinin-esteraza), arată profesorul.

Biologul român susține că noul coronavirus este foarte asemănător din punct de vedere genetic cu coronavirusul liliecilor. ”Se consideră că de la lilieci, coronavirusul a trecut la pangolin, un mamifer placentar foarte apreciat pentru solzii tegumentari, intens comercializat în China. Infecţia naturală se face cu o doză mică de virus pe care organismul infectat o elimină prin aerosolii expulzaţi prin tuse, strănut şi chiar prin vorbire (picăturile lui Pfluge). Virionii se fixează prin intermediul spiculilor S, pe receptorii suprafeţei celulelor epiteliale ale tractului respirator, este internalizat şi se multiplică în aceste celule. Cele mai multe infecţii respiratorii sunt inaparente (subclinice), pentru că celulele nespecifice ale sistemului imunitar (fagocitele profesioniste – neutrofile şi macrofage) distrug virusul, iar interferonii induc o stare antivirală în celulele adiacente celor infectate”, arată profesorul în lucrarea publicată pe site-ul Universității din București.

În același document, ​Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu mai arată că:

 • Cel mai mare risc de infecţie clinică severă îl au persoanele cu patologie de fond: afecţiuni pulmonare (bronhopneumonie obstructivă cronică, tuberculoză, astm), insuficienţă renală, obezitate (asociată totdeauna cu o stare inflamatorie cronică), imunosupresie, diabet, maladii autoimune. Vârstnicii sunt mai sensibili din cauza imunosupresiei fiziologice instalate odată cu înaintarea în vîrstă. Fumatul reprezintă un factor de risc deoarece macrofagele şi celulele dendritice pulmonare sunt activate de gudroanele din fum şi secretă interleukine proinflamatorii.

 • Manifestările clinice severe, cu insuficienţă respiratorie, se datorează incapacităţii sistemului imunitar de a neutraliza procesul infecţios la nivelul etajului superior al arborelui respirator. Astfel, infecţia cu COVID-19 coboară până la etajul profund al arborelui respirator şi infectează macrofagele interstiţiale şi pe cele din peretele alveolelor pulmonare. Reacţia inflamatorie asociată procesului infecţios determină exsudarea componentei lichide a sângelui şi inundarea alveolei, rezultatul fiind insuficienţa respiratorie şi implicit nevoia ventilării mecanice. Astfel, patogeneza pneumoniei COVID-19, ca şi a SARS-CoV, pare a fi datorată, în primul rând, unui răspuns inflamator amplu, scăpat de sub control, amplificat de citokine şi nu unui răspuns imun specific faţă de antigenele virale.

Grigore Mihăescu susține că este imposibil de răspuns cu certitudine când se va termina pandemia. Un vaccin anti coronavirus va avea succes, mai spune biologul, pentru că frecvenţa mutaţiilor, este totuşi, mult mai mică în comparaţie cu cea responsabilă de variaţia antigenică sezonieră a virusului gripal de tip A.

Vaccinul va reprezenta soluţia de limitare a extinderii epidemiei, cel puţin temporară, până când virusul, prin mutaţii acumulate într-un interval de câteva sezoane, va îmbrăca o nouă “haină antigenică“: spiculele inclavate în peplos (în special spiculul E2 (S) vor dobândi, prin mutaţii, în timp, noi specificităţi antigenice. Noile variante se vor disemina însă doar într-o măsură limitată, într-o populaţie care va fi imunizată cu COVID-19, a cărui memorie imunitară va fi păstrată de toţi cei vaccinaţi”, conchide profesorul de la Universitatea din București.

Prof. univ. dr. Grigore Mihăescu este cadru didactic al Departamentului de Botanică şi Microbiologie al Facultății de Biologie a UB. Este profesor titular al disciplinelor Microbiologie generală, Imunobiologie, Imunologie clinică și Virologie medicală și autorul a numeroase studii cunoscute la nivel internațional. Este doctor în Științe Biologice și are ca interese de cercetare studiul celulelor neurosecretoare ale nucleilor hipotalamici şi al reactivităţii splenice în condiţii experimentale, studiul intracţiunilor virus-celulă animală in vitro, obţinerea şi regenerarea protoplaştilor bacterieni, studiul procesului fixării biologice a N2 sau rolul opsoninelor în medierea interacţiunii unor bacterii patogene cu substratul celular sau studiul mecanismelor de rezistenţă bacteriană la acţiunea antibioticelor şi a unor Agenţi chimioterapeutici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7069 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 martie 2020, 16:25)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   Nu se consuma (Miercuri, 18 martie 2020, 23:40)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui

   pangolin acum 30 de ani pentu ca nu erau atatia imbogatiti care sa si-l permita.
   Pangolinul este foarte scump de procurat.
   Nu se mancau in China nici lilieci, care sunt mult mai scumpi / kg decat gainile. Liliecii sunt rezervorul natural de corona-virus.
   Combinatia lilieci -pangolini vanduti din custi tinute unele peste altele a adus molima.
 • 0 (6 voturi)    
  vai.. peste 8000 decese (Miercuri, 18 martie 2020, 16:37)

  boogiewoogie [utilizator]

  razboaie:
  - Siria
  - Yemen
  - Ucraina
  - Afganistan
  - Somalia
  - Kashmir
  - Iraq
  - Palestina
  - Pakistan

  altele:
  - foamete
  - saracie
  - lipsa medicatiei / serviciilor medicale
  - avorturi
  - droguri/lupte carteluri

  ...

  mi-e scarba de ipocrizia lumii si cum reactioneaza "omenirea"

  dar vai.. avem politicieni si afaceri in pericol, si nici acum inca nu se schimba:
  https://www.theverge.com/2020/3/17/21184308/coronavirus-italy-medical-company-threatens-sue-3d-print-valves-treatments
  • +1 (3 voturi)    
   8.8 million children worldwide died (Miercuri, 18 martie 2020, 17:26)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

   8.8 million children worldwide died before their fifth birthday in 2008

   https://static.unicef.org/rightsite/sowc/pdfs/SOWC_Spec%20Ed_CRC_Main%20Report_EN_090409.pdf
   • +1 (3 voturi)    
    5.9 million under-five deaths in 2015 (Miercuri, 18 martie 2020, 17:39)

    boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    5.9 million under-five deaths in 2015

    16,000 per day
    700 per hour
    11 per minute

    https://www.unicef.org/publications/files/APR_2015_9_Sep_15.pdf


    Romania, pe locul 3 in Europa si 130 mondial, cu mortalitate de 11 la 1000.


    hai cu minus, ca doar nu v-au murit ai vostri, doar covid e important si ne strica planurile si creeaza "o stare de îngrijorare globală"
  • +1 (3 voturi)    
   pentru minusari (Miercuri, 18 martie 2020, 17:28)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

   "o stare de îngrijorare globală fără precedent şi schimbarea fundamentală a planurilor noastre"

   pe voi ce va ingrijoreaza? ca vad ca nu stiti sa va argumentati voturile
 • -1 (1 vot)    
  Aham! (Joi, 19 martie 2020, 8:13)

  blablavertical [utilizator]

  Vaccinul minune. Care se va inventa acum, pt acest coronavirus. Pt SARS nu au reusit. Pt alti coronavirusi nu au reusit. Dar acum vine vaccinul minune. Ce facem cu toti cei infectati pana la aparitia vaccinului? Nu prea conteaza. Ce facem cu cei morti pana la aparitia vaccinului? Nu prea conteaza, ii ingropam si gata. Ce facem cu totii dupa ce muteaza virusul? Pai.. facem alt vaccin! Dar un tratament nu se poate gasi? Pai poate se poate, dar una e sa faci profit de la cateva mii de oameni infectati, in stare grava, si alta e sa faci profit de la vaccinarea tuturor miliardelor de oameni sanatosi..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by