Guvernul analizează toate scenariile posibile și încearcă să fie pregătit pentru orice situație, a declarat duminică premierul Ludovic Orban, întrebat în ce măsură este pregătită România pentru un scenariu precum cele prezentate de oficiali francezi și germani, care se așteaptă la un număr foarte mare de oameni care vor fi afectați de pandemie. Ludovic Orban a mai spus că "la un anumit moment nu vom putea trata toți pacienții la spitale". Mai exact, s-ar putea ajunge în situația în care să fie tratate în spitale doar cazurile mai grave.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Premierul a spus că epidemiologii vorbesc despre un risc de infectare între 40 și 70%, într-o perioadă de doi ani.

"Prezentarea acestui scenariu ca și cum în scurt timp ar exista un asemenea risc de infectare nu e total conformă cu realitatea. În declarații ale epidemiologilor se vorbește de acest risc de infectare între 40 și 70%, dar într-o perioadă mai lungă, de doi ani de zile. Deocamdată nu există o previziune cu argumente foarte solide. Noi analizăm scenariile posibile și încercăm să fim pregătiți pentru orice situație. Din cauza asta urmărim pe mai multe planuri diferite posibilități de reacție. Tocmai de asta am anunțat că la un anumit moment nu vom putea trata toți pacienții la spitale", a răspuns Orban întrebat în ce măsură este pregătit sistemul medical pentru un număr mare de cazuri de infectare, așa cum vorbesc oficialii din Franța și Germania.

Anterior spusese că a fost gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților.

"Am gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților. Sunt mai multe categorii de spitale, pe care le pregătim progresiv. Există o capacitate de tratare care a fost stabilită, există măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri tratate, pentru disponibilizarea graduală a numărului de paturi. Dacă evoluția răspândirii va fi de asemenea natură, vom aplica măsura care este folosită și în alte țări: cazurile care nu sunt grave vor fi tratate la domiciliu, cazurile care prezintă simptome care necesită internare vor fi tratate în alte secții decât terapie intensivă, unde vor fi tratate doar cazurile cele mai grave. Și dacă se va lua o măsură de natură fiscală, se va lua în sensul acordării unui fel de credit fiscal, să fie scutiți 3, 4 luni de la plata anumitor categorii, să nu sufere dobânzi și penalități, urmând să fie reeșalonată plata sumelor către buget, după ce trece criza", a spus premierul.

Guvernele europene au dat informații diferite legate de numărul potențial al oamenilor care vor fi afectați de pandemia de coronavirus, relatează BBC News. Duminică, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că în jur de jumătate din populația Franței va contracta virusul.

Franța are o populație de 67 de milioane și, în prezent, a înregistrat în jur de 4.500 de cazuri de infecție și 91 de decese.

"De la bun început, strategia nu a fost de a bloca răspândirea virusului, pentru că știm că probabil jumătate dintre noi îl va contracta. Strategia a fost aceea de a ne asigura că se va răspândi pe o perioadă cât mai mare de timp”, a declarat el, la France Info, referindu-se la faptul că este nevoie de încetinirea ritmului pentru a nu pune presiune pe sistemul medical în același timp.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prima dintre șefii de guverne care avertiza săptămâna trecută că până la 70% din populația țării (58 de milioane de cetățeni) va fi infectată.

Guvernul britanic a susținut că în jur de o cincime din forța de muncă ar putea intra în concediu medical pe durata epidemiei în Regatul Unit. În cel mai rău scenariu, 80% dintre britanici vor lua virusul.

Câți oameni vor fi infectați cu coronavirus în Europa- estimări oficiale