„America este un far pentru lume”, „chiar și astăzi”, a declarat joi Joe Biden într-un discurs solemn adresat națiunii, avertizând asupra efectelor nocive ale „meschinăriei politice” asupra rolului Statelor Unite în străinătate.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

„Nu putem lăsa ca meschinăria politică și furia să ne împiedice să ne asumăm responsabilitățile de mare națiune”, a spus el de la Casa Albă, referindu-se la haosul care continuă să paralizeze Congresul american de la destituirea președintelui, la începutul lui octombrie.

Hamas cât și Putin vor să distrugă democrațiile

Hamasul palestinian și președintele rus Vladimir Putin „doresc să distrugă complet o democrație vecină”, a declarat joi, de la Casa Albă, Joe Biden, potrivit AFP și Reuters.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au acest lucru în comun”, a declarat președintele american într-un discurs solemn adresat națiunii.

SUA vor fi mai sigure „pentru generații întregi” dacă ajută Ucraina și Israelul

„Să ne asigurăm că Israelul şi Ucraina reuşesc este vital pentru securitatea naţională a Americii”, a explicat Biden. Abandonarea Ucrainei sau a Israelului creşte riscul de haos global, a arătat el.

„În Israel trebuie să ne asigurăm că au ceea ce au nevoie pentru a-şi proteja poporul astăzi şi întotdeauna”, spune Biden.

Fondurile vor fi folosite pentru a face Orientul Mijlociu „mai stabil, conectat cu vecinii săi, cu pieţe mai previzibile, mai multe locuri de muncă, mai puţine nemulţumiri, mai puţine războaie”, arată Biden

Preşedintele a început prin a le vorbi americanilor despre ceea ce s-a întâmplat în Israel.

„Urmărim toate căile pentru a aduce ostaticii acasă”, a promis el, considerând că nu există o prioritate mai mare.

„Statele Unite rămân angajate faţă de dreptul palestinienilor la demnitate şi la autodeterminare”, a anunţat Biden, condamnând actele Hamas. Hamas vrea să „anihileze o democraţie vecină”, spune Biden. Grupul militant foloseşte civili ca scuturi umane, menţionează el.

Iată de ce, începând de vineri, el va cere Congresului să finanțeze „urgent” ajutorul pentru Israel și Ucraina, „partenerii noștri esențiali”.

Prin această adresare către națiune, doar a doua pe care o face de la celebrul „Resolute desk”, Joe Biden, care candidează pentru a fi reales, vrea să își convingă adversarii de dreapta dură, dar și alegătorii sătui de conflictul din Ucraina, de necesitatea unui pachet uriaș pentru Kiev și Israel.

Legând apărarea Israelului de cea a Ucrainei, el speră să găsească consensul care i-a lipsit până acum în Congres pentru a finanța o asistență militară suplimentară pentru Kiev.