Ucraina trebuie să își asume riscuri pe contraofensivă înainte ca aceasta să se încheie, potrivit unui analist în domeniul apărării. Este nevoie de „mult mai multe progrese” dacă armata vrea să își atingă principalul obiectiv strategic - ajungerea pe coasta Mării Azovului, a declarat profesorul Micheal Clarke pentru Sky News.

Soldați ucraineni cu un tun M777 în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Întreaga linie de front de peste 1.200 de km este activă, dar eforturile ucrainenilor s-au concentrat pe degradarea artileriei rusești, a stocurilor de muniție și a rezervelor de combustibil din spatele liniilor de front.

„Totul este acum în joc pentru că ucrainenii au avansat în trei din patru locuri în care au făcut incursiuni”, a spus el.

„Acum trebuie să înceapă să își asume riscuri, cred eu, și să încerce cu adevărat să facă o breșă, chiar dacă aceasta le provoacă pierderi mari”, spune Micheal Clarke.

Atacurile pe care armata ucraineană le-a efectuat asupra aprovizionării rusești au ca scop să forțeze Rusia să se retragă dezordonat atunci când încearcă să îi „lovească” cum trebuie, a spus profesorul.

„Ucrainenii își consumă vara, consumă din ce în ce mai multe săptămâni”, a spus profesorul, adăugând că, probabil, mai au la dispoziție două luni pentru rezultate cu adevărat importante.

Ucrainenii își apără contraofensiva

Mihailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a apărat progresele înregistrate de Ucraina în contraofensiva sa, potrivit CNN.

El a susținut că, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, armata rusă era „isteric temută și nici măcar nu se imagina că poate fi combătută eficient”.

„Pentru a demonta în sfârșit un alt mit la care ieri oamenilor le era frică să se gândească, toată lumea trebuie să aibă răbdare și să monitorizeze îndeaproape activitatea de înaltă calitate a forțelor armate ale Ucrainei. Ele vor ajunge în orice caz la o concluzie obligatorie și corectă. Rusia va înceta să mai existe ca amenințare militară după războiul din Ucraina. Cel puțin pentru Ucraina și Europa. Între timp... operațiunile ofensive continuă”, a scris el pe Twitter.

Într-o înregistrare video publicată marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că contraofensiva nu a fost ușoară și că „de desfășoară probabil mai lent” decât sperau unii.

Comentariile sale au fost făcute după ce CNN a relatat că oficialii occidentali descriu evaluări din ce în ce mai „sumbre” cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ în timp ce se luptă să străpungă liniile defensive multistratificate ale Rusiei, potrivit unor înalți oficiali americani și occidentali informați cu privire la cele mai recente informații.

Urmărește ultimele evoluții din a 534-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.