Când Fuminori Tsuchiko a sosit anul trecut în orașul Harkov din estul Ucrainei, a spus că vrea să facă tot ce poate pentru a ajuta oamenii în urma invaziei Rusiei, povetește Reuters.

Militari ucraineni în regiunea HarkovFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Înduioșat de situația dificilă a locuitorilor forțați de bombardamentele rusești să se adăpostească în stațiile de metrou, cetățeanul japonez în vârstă de 75 de ani din Tokyo a decis să rămână.

Timp de luni de zile, a spus el, a locuit într-o stație de metrou și a lucrat ca voluntar distribuind alimente în metrou.

El și un ucrainean pe care l-a întâlnit în stație au deschis acum o cafenea gratuită în cartierul Saltivka din Harkov - în principal datorită donațiilor făcute de japonezi prin intermediul rețelelor de socializare.

„Iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie - (timp de) șapte luni am stat în metrou, în subteran, dormind sau mâncând, și împreună (cu) mulți, mulți ucraineni”, a declarat Tsuchiko.

'FuMi Caffe' servește aproximativ 500 de persoane pe zi, a spus el.

Tsuchiko a spus că a vizitat Ucraina ca turist în februarie 2022, când ambasada Japoniei l-a îndemnat să plece, deoarece Rusia se pregătea să o invadeze. El a mers în capitala poloneză Varșovia, dar a spus că s-a întors două luni mai târziu.

Un vizitator al cafenelei, Anna Tovstopyatova, a spus că venise să facă o donație.

„Este minunat că există oameni atât de sinceri, cu inima și sufletul deschise, care își sacrifică viața și timpul pentru a ajuta și a da speranță”, a spus Tovstopyatova.

Harkovul a ținut piept forțelor rusești, iar forțele ucrainene au împins apoi trupele rusești înapoi spre graniță. În ciuda retragerii, atacurile rusești asupra orașului au continuat.