Statele Unite au declarat vineri că au încheiat cu succes eforturile de recuperare din largul Carolinei de Sud pentru a colecta senzori și alte resturi de la un balon de supraveghere chinezesc doborât de un avion de vânătoare american pe 4 februarie, iar anchetatorii îi analizează acum "măruntaiele", potrivit Reuters.

Marina americană a recuperat rămășițele balonului de supraveghere chinezescFoto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia Images

Ultimele rămășițe ale balonului chinez, care a fost doborât de o rachetă Sidewinder, se îndreaptă spre un laborator al FBI din Virginia pentru a fi analizate, a precizat Comandamentul de Nord al armatei americane într-un comunicat.

Eforturilor de recuperare fuseseră întrerupte joi.

"Este o cantitate semnificativă (de material recuperat), inclusiv structura încărcăturii utile, precum și o parte din componentele electronice și optice, iar toate acestea se află acum la laboratorul FBI din Quantico", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Kirby a declarat că Statele Unite au aflat deja multe despre balon observându-l în timp ce zbura deasupra Statelor Unite.

"Vom afla și mai multe, credem noi, aruncând o privire la măruntaiele din interiorul acestuia și văzând cum a funcționat și de ce era capabil", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă.

Armata americană a declarat că navele Marinei și ale Gărzii de Coastă care au cercetat marea timp de aproape două săptămâni au părăsit zona.

"Perimetrele de siguranță aeriană și maritimă au fost ridicate", a precizat Comandamentul de Nord într-un comunicat.

Armata americană a declarat că este de părere că a colectat toți senzorii și electronicele prioritare ale balonului chinezesc, precum și secțiuni mari din structura sa, elemente care ar putea ajuta oficialii de contrainformații să determine modul în care Beijingul ar fi putut colecta și transmite informații de supraveghere.

Balonul chinezesc, despre care Beijingul neagă că ar fi fost o navă guvernamentală de spionaj, a zburat timp de o săptămână deasupra Statelor Unite și Canadei înainte de a fi doborât în largul coastei atlantice la ordinul președintelui Joe Biden.

Citește și: