Fostul procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis "Portocală", a fost achitat luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care fusese reclamat de fostul deputat Vlad Cosma pentru cercetare abuzivă. De asemenea, la începutul acestei luni, instanţa supremă a decis retrimiterea la Parchet a dosarului în care Negulescu era acuzat că a "fabricat" probe şi a obligat martori să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în dosarul "Tony Blair", care îi viza pe Sebastian Ghiţă şi pe Victor Ponta. Dosarul Victor Ponta-Tony Blair a fost însă clasat de DNA săptămâna trecută.

Mircea NegulescuFoto: AGERPRES

Prin decizia de luni a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Mircea Negulescu, zis "Portocală", a fost achitat pentru infracțiunile de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.

De asemenea, instanţa a respins acţiunea civilă formulată de Vlad Cosma.

Decizia nu este definitivă.

  • "În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de cercetare abuzivă.
  • În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare. În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (în raport cu declaraţia martorei Stroe Cecilia Cristina).
  • În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (în raport cu declaraţia martorului Alexe Răzvan). În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. a C. proc. pen., achită pe inculpatul Negulescu Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor martorilor (în raport cu declaraţia martorului Vaida Mihai Florian).
  • În baza art. 397 alin. 1 raportat la art. 25 alin. 1 C. proc. pen., respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Cosma Vlad Alexandru ca neîntemeiată. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii", se arată în minuta deciziei ICCJ.

Pentru ce l-a trimis Secția specială în judecată pe Negulescu în acest dosar

În acest dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată în iunie 2020 de către procurorul Adina Florea de la Secţia specială, desființată între timp.

El era acuzat că, în perioada în care era procuror la Parchetul Curții de Apel Ploieşti, a "fabricat" probe şi a obligat patru persoane, printre care şi afaceristul Răzvan Alexe, să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase într-un dosar în care fostul deputat Vlad Cosma era cercetat pentru evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor.

"În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare", anunţa în iunie 2020 Secţia specială.

La începutul lunii octombrie, instanţa supremă a dispus retrimiterea la Parchet a dosarului în care fostul procuror era acuzat, alături de un fost poliţist, că a "fabricat" probe şi a obligat martori să facă denunţuri şi declaraţii mincinoase în dosarul "Tony Blair", care îi viza pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta.

Mircea Negulescu și dosarul Ponta-Blair

Săptămâna trecută, DNA a anunțat că a clasat, după șase ani, dosarul Ponta-Blair, în care au fost urmăriți penal Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Fostul premier a fost acuzat de către procurori că l-ar fi pus pe Ghița pe listele de candidați la alegerile parlamentare, iar în schimb omul de afaceri ar fi plătit 220.000 de euro - printr-un interpus - pentru a-l aduce pe Tony Blair în România.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că dosarul - instrumentat de fostul procuror de la DNA Ploiești Mircea Negulescu, poreclit "Portocală", exclus din magistratură - a fost clasat pe motiv că unele fapte nu au putut fi dovedite, iar altele s-au prescris.

În septembrie 2016, DNA a anunțat că procurorii de la Serviciul teritorial Ploieşti au început urmărirea penală și i-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Victor Ponta și pe Sebastian Ghiță.

Ponta a fost acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracţiunea de spălare de bani, iar Sebastian Ghiță, pentru spălare de bani.