Am eliminat din setul de date anul 2020 întrucât restricțiile de circulație impuse de pandemie ar fi denaturat acuratețea rezultatelor. În anul 2019, cel mai recent pentru care Institutul Național de Statistică oferă date relevante, s-a înregistrat o scădere a riscului asociat traficului rutier, numărul accidentelor între un vehicul ṣi un pieton scăzând cu 3,1%. În anul 2019, din cei 3.844 pietoni şi șoferi aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 60% erau pietoni și 40% șoferi. De asemenea, peste 60% dintre pietoni aveau peste 30 de ani, mai arată datele Statisticii. Cele mai multe accidente în care sunt implicați pietoni au loc în august, iar ca zonă geografică, Moldova înregistrează cele mai multe persoane accidentate. Circa trei sferturi din accidentele în care sunt implicați pietoni au loc ziua și doar un sfert se petrec după lăsarea întunericului.

accident sectorul 2Foto: Captura

Vezi mai jos situația acestor accidente în perioada 2015-2019:

Discuția vine în contextul în care ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că este nevoie de un nou Cod rutier, care să fie ”modern”. Bode afirmă că anual sunt ”mii de accidente” din cauza neatenţiei pietonilor, de aceea se află în transparenţă decizională un proiect care interzice pietonilor să folosească telefonul atunci când traversează strada.

Ministrul Lucian Bode a vorbit, joi, la Zalău, despre proiectul pus în dezbatere publică de către MAI care aduce modificări Codului rutier. Una dintre cele mai importante vizează pietonii, care vor fi amendaţi dacă nu sunt atenţi când traversează strada.