Miliardarul sud-african Elon Musk le-a dat asigurări investitorilor Tesla că nu dorește să controleze deciziile de la producătorul auto în caz că va înnebuni, afirmând în schimb că dorește mai multă putere pentru a preveni „infiltrările” din exterior, relatează Markets Insider.

elon muskFoto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Musk a făcut comentariile miercuri, în timpul unui apel video cu investitorii Tesla în care a ținut să clarifice comentariile pe care le-a făcut mai devreme în cursul lunii ianuarie în ceea ce privește numărul de acțiuni Tesla pe care le deține și puterea pe care acestea i-o conferă în cadrul companiei.

Miliardarul a scris în data de 16 ianuarie pe „X”, platforma social media pe care a cumpărat-o în octombrie 2022, că dacă nu primește suficiente acțiuni ale Tesla „pentru a fi influent” ar prefera să construiască produsele legate de A.I. în afara companiei, cel mai mare producător auto din lume după capitalizarea pe bursă.

Miliardarul sud-african a precizat că își dorește mai multă influență în procesul de luare a deciziilor la Tesla, „dar nu atât de multă” încât deciziile sale să nu poată fi contramandate de restul acționarilor. Musk a precizat că își dorește drepturi de vot echivalente cu 25% din acțiunile emise de Tesla, aproape dublu din numărul pe care le deține în prezent.

Musk încearcă să convingă investitorii că Tesla e o companie tech, nu una auto

Antreprenorul tech afirmă de ani de zile că Tesla va ajunge să construiască mașini fără șofer, „pe deplin autonome” și în octombrie 2022 a prezentat robotul umanoid „Optimus” dezvoltat de compania pe care o conduce. Tesla a dezvoltat și un supercomputer numit „Dojo” ca parte a eforturilor lui Musk de a prezenta compania ca fiind una din sectorul tech, și nu un producător auto tradițional.

Prețul acțiunilor Tesla a scăzut imediat cu 2% după mesajul pe care l-a transmis pe „X”.

Musk a declarat acum în cadrul apelului cu investitorii în care a prezentat rezultatele Tesla pentru semestrul 4 al anului trecut, când compania cu sediul în Austin a fost depășită pentru prima oară la numărul de mașini electrice vândute la nivel global, că „vede o cale de creare a unui colos în inteligență artificială și robotică de o putere și capabilitate cu adevărat imensă”.

El le-a spus investitorilor că atingerea acestui potențial ar putea duce la înlăturarea sa de la Tesla de către „o firmă de consultanță care să fie un fel de acționar întâmplător” al Tesla. „Există numeroși activiști care se infiltrează în acele organizații și au idei ciudate despre ceea ce ar trebui făcut”, a adăugat el.

„Motivul pentru care am ales cumva [procentul] de 25% a avut legătură cu faptul că nu e atât de mare încât să pot controla compania chiar dacă înnebunesc. Și dacă ajung nebun ei mă pot da afară”, a dat asigurări Musk, adăugând însă că un sfert din puterea de vot îi garantează o „influență puternică”.

Miliardarul sud-african lasă de înțeles că ar vrea mai multe acțiuni la Tesla, cu titlu gratuit

El a declarat din nou că o structură duală a acționariatului, precum cea folosită de Mark Zuckerberg și Warren Buffett la Meta, respectiv Berkshire Hathaway, ar fi „ideală”. Companiile organizate astfel au de regulă două tipuri de acțiuni cu drepturi de vot diferite.

În majoritatea cazurilor această structură a acționariatului este menită să le acorde fondatorilor sau primilor investitori în companie mai multă putere decât cei care au devenit acționari după listarea sa pe bursă. Însă Tesla nu își poate schimba structura acționariatului în condițiile în care este listată deja pe bursă, după cum a admis chiar Musk în comentariile pe care le-a făcut pe 16 ianuarie.

Prin urmare, singurele moduri în care el ar putea să își crească influența la Tesla ar fi prin achiziționarea de acțiuni pe bursă sau prin emiterea unor noi acțiuni cu dedicație de către producătorul auto.

Musk deține în prezent aproximativ 13% din acțiunile Tesla după ce a vândut pachete de acțiuni în valoare de miliarde de dolari, în parte pentru a finanța achizița „X”, fosta rețea de socializare Twitter. Musk a plătit 44 de miliarde de dolari pentru a deveni proprietarul rețelei de socializare.

Valoarea totală a acțiunilor Tesla pe care Musk le-a vândut de când a hotărât să cumpere fosta Twitter este estimată la aproximativ 39 de miliarde de dolari.