Premierul roman Adrian Nastase a declarat, marti, la Moscova, ca, o data cu intrarea in vigoare a Tratatului romano-rus, perioada de eforturi pentru normalizarea relatiilor bilaterale s-a incheiat, urmind o faza de dezvoltare.

"Perioada de eforturi pentru normalizarea relatiilor bilaterale, depuse in ultimul deceniu al secolului trecut, s-a incheiat si sintem intr-o noua faza, de dezvoltare a relatiilor romano-ruse", a declarat Nastase.

In cadrul vizitei premierului la Moscova, a fost semnat Protocolul de schimbare a instrumentelor de ratificare a Tratatului politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, moment care marcheaza intrarea in vigoare a acestui document. Adrian Nastase sustine ca acest lucru reprezinta si un mesaj politic pentru opinia publica.

Nastase si premierul rus, Mihail Fradkov, au dezbatut si modul in care schimburile comerciale bilaterale vor deveni mai echilibrate, in conditiile dezechilibrului evident in defavoarea Romaniei.

La sfirsitul lui 2003, volumul schimburilor comerciale a fost de aproximativ 2 miliarde dolari, din care exporturile romanesti au reprezentat circa 52 milioane dolari, iar importurile -1,98 miliarde.

Nastase a declarat ca trebuie gasite mecanismele prin care pot fi sprijinite exporturile romanesti in Rusia, iar premierul rus a spus ca trebuie invinse "obstacolele care frineaza" dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari.

Cei doi prim-ministri au discutat si despre felul in care vor fi sprijinite firmele rusesti sa participe la procesul de privatizare si la proiecte majore in Romania, precum si felul in care pot fi dezvoltate mai dinamic exporturile romanesti pe piata ruseasca.